Νυχτερινή τροπολογία κατέθεσαν χθες 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του Κλεισθένη για τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Προτείνουν για την πρώτη εφαρμογή του νόμου η διενέργεια των δημοτικών εκλογών να γίνει την προηγούμενη Κυριακή από τις ευρωεκλογές –ήτοι τον Μάιο αντί για τον Οκτώβριο του 2019 που προέβλεπε το υπουργείο Εσωτερικών. Την τροπολογία υπογράφουν βουλευτές από τον λεγόμενο κύκλο των «προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ (Στέφος, Αραχωβίτης, Εμμανουηλίδης, Βέττας, Κασιμάτη, Μεϊκόπουλος κ.ά.) και, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθήθηκε σε συνεννόηση με τον Πάνο Σκουρλέτη. Μία ερμηνεία για την κίνηση –που παραπέμπει σε «εκλογομαγείρεμα» –είναι ότι ήθελαν να προλάβουν προσφυγή στο ΣτΕ από τον Γιώργο Πατούλη κατά της διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο (επειδή παρέτεινε αδικαιολόγητα την πενταετή εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών τον Μάιο του 2014)…

Οπτικές ίνες και προεκλογικά λόγια στο Φάληρο

Καλοκαίρι είναι και μια βόλτα στο Παλαιό Φάληρο είναι πάντα ωραία. Πολύ περισσότερο όταν συνδέεται με δημόσιες σχέσεις, εγκαίνια έργων, κορδέλες και διθυραμβικά λόγια. Χθες το πρωί, λοιπόν, η οδός Ζαΐμη έκλεισε, η φύλαξη από αστυνομικές δυνάμεις διατάραξε για μερικές ώρες την καθημερινότητα των γειτόνων και ορισμένες πολιτικές παρουσίες τροφοδότησαν την πολιτική ατζέντα. Τυπικά εδώ θα είχαμε την εκδήλωση που θα σηματοδοτούσε την ενεργοποίηση της πρώτης σύνδεσης οπτικής ίνας σε σπίτι του Ομίλου ΟΤΕ. Οπερ και εγένετο. Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη στις 11 το πρωί και ο πρώτος επίσημος που παρέστη ήταν ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης. Ο μαυρισμένος και πάντα προσεγμένος ενδυματολογικά κοσμοπολίτης δήμαρχος έκανε αμέσως αισθητή την παρουσία του αφού προειδοποίησε τους ανθρώπους του δήμου που ετοίμαζαν τα της εκδήλωσης: «Προσέξτε τα καλώδια μη μου χτυπήσει το ρεύμα τον υπουργό και μετά κατηγορήσουν πως τον δολοφόνησα»!

Ντυμένοι με τα ίδια

Ποιον υπουργό εννοούσε; Μα τον Νίκο Παππά που περίπου στις 11 και κάτι κατέφθασε στον χώρο του ΟΤΕ Φαλήρου (Ζαΐμη και Μουσών), ενώ συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου ΨΗΠΤΕ Βασίλη Μαγκλάρα και στενό του συνεργάτη. Εντύπωση έκανε πως υπουργός και γραμματέας φορούσαν των ίδιων χρωμάτων ρούχα. «Ντυμένοι οπτικές ίνες» είπε πικρόχολος δημοσιογράφος και εγώ απλώς το μεταφέρω. Για την Ιστορία, Παππάς και Μαγκλάρας είναι πολύ κοντά, ο γραμματέας αυτός έχει επιφορτιστεί τα της διαστημικής υπηρεσίας επίσης, δεν είναι κομματικός και, όπως λένε, είναι εξίσου πολέμιος του Τσακαλώτου όπως ο προϊστάμενός του.

Ντιλ

Οπως καταλάβατε, η εκδήλωση έλαβε αμέσως τον χαρακτήρα φιέστας. Κάτι ο καλός καιρός, κάτι οι διαχύσεις των Χατζηδάκη και Παππά προς όλους, μπορώ να πω πως προσέδωσε και έναν προεκλογικό τόνο. Εδώ ήταν και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. Το λέω αυτό αφού ο γαλάζιος δήμαρχος δεν έχασε την ευκαιρία και του αιτήθηκε να μειώσει κατά 50% τα τηλεπικοινωνιακά τέλη για τα σχολεία της πόλης. «Αλλιώς έχω άλλη προσφορά, με τα μισά λεφτά» συμπλήρωσε ο Χατζηδάκης ως γνήσιος οπαδός της ελεύθερης αγοράς.

Βύσματα

Τι ακούγεται όμως περισσότερο αυτόν τον καιρό από τα κυβερνητικά χείλη, πλην της εξόδου από το Μνημόνιο; Μα, οι επενδύσεις που έρχονται. Η επέκταση των οπτικών ινών μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, ύψους 4 δισ. ευρώ, μέσα στην επόμενη τετραετία βρίσκεται στην καρδιά της νέας ανάπτυξης, είπε ο Νίκος Παππάς δίνοντας, όπως μου μετέφεραν, την αίσθηση πως οι επενδύσεις είναι ο ίδιος ή τέλος πάντων ο πατέρας τους. Είπε και για 700 εκατ. ευρώ με τα οποία μέσα σε μία πενταετία θα ενισχυθεί η ευρυζωνικότητα, αλλά απλώς το παραθέτω. Να πω όμως κάτι πιο πικάντικο. Την ώρα που ο χαμογελαστός υπουργός ενεργοποίησε τη σύνδεση της πρώτης οπτικής ίνας σε σπίτι, εξασφαλίζοντας μεγάλες ταχύτητες, κάποιος από τον κόσμο φώναξε: «Ξέρει αυτός από βύσμα». Δεν ξέρω ποιος ήταν, αλλά μάλλον ήθελε λίγο να τρολάρει, όπως λέμε και στην ιντερνετική αργκό.

Δεν απάντησε για Μελανσόν

ΟΑλέξης Τσίπραςως γνωστόν είναι στο Λονδίνο. Στο περιθώριο λοιπόν της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Lancaster House στο Κεντρικό Λονδίνο. Εκεί, χθες, ερωτήθηκε από τον ανταποκριτή των «ΝΕΩΝ» στη βρετανική πρωτεύουσαΓιάννη Ανδριτσόπουλογια το πώς σχολιάζει τις σκληρές δηλώσεις εναντίον του που έκανε οΖαν-Λικ Μελανσόν. Για την ιστορία, ο άλλοτε γάλλος σύντροφος είπε πως «οΤσίπραςείναι από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής». Σκληρός. Ο έλληνας Πρωθυπουργός, λοιπόν, περιορίστηκε να απαντήσει πως δεν θέλει να σχολιάσει τίποτε για αυτό. Τα έχουν αυτά και οι ευρωπαίοι πρώην «σύντροφοι».

Επίσκεψη στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Χθες οΒασίλης Κικίλιαςεπισκέφθηκε, έμαθα, στο ΓΝΑ τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκημετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που ο ναύαρχος αντιμετωπίζει. Μαθαίνω λοιπόν πως ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ γνώριζε εδώ και δύο μέρες το περιστατικό ακριβώς επειδή έχει θητεύσει ως γιατρός στο ΓΝΑ. Παρ’ όλα αυτά σεβάστηκε το ιατρικό απόρρητο και τον κώδικα δεοντολογίας και περίμενε την επίσημη ανακοίνωση για να τον επισκεφθεί.