Το καλοκαίρι οι μετακινήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Είτε για απλές μεταφορές μέσα στην πόλη, είτε για τα δρομολόγια των διακοπών οι οικογένειες χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο τους για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Πάντοτε πρέπει να τηρούνται κανόνες ασφαλείας σε οποιοδήποτε όχημα κι αν βρισκόμαστε, αλλά ποιοι είναι αυτοί όταν στο αμάξι μας υπάρχουν και παιδιά;

Φοράμε ζώνη ασφαλείας όλοι! Η ζώνη ασφαλείας είναι το «Α» και το «Ω» όταν μπαίνουμε στο αμάξι. Η πρώτη κίνηση που κάνουμε μπαίνοντας στο αυτοκίνητο πάντα είναι να φορέσουμε τη ζώνη μας. Πρόκειται για μια συνήθεια που πρέπει να έχει ήδη ο γονιός για να τη μεταδώσει και στο παιδί. Μη ξεχνάτε πως τα μικρά παιδιά ακολουθούν το παράδειγμα μας. Αν εσείς φορέσετε τη ζώνη στο παιδί σας, αλλά ο ίδιος οδηγάτε χωρίς τη δική σας, τότε το παιδί σίγουρα θα το παρατηρήσει και θα θεωρήσει ότι τελικά δεν κρίνεται και τόσο αναγκαία η χρήση της.

Προμηθευτείτε το ειδικό κάθισμα για παιδιά μικρής ηλικίας. Αν το παιδί σας είναι μικρό, τότε σίγουρα πρέπει να τοποθετήσετε σωστά και προσεκτικά το ειδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Αφού σιγουρευτείτε πως έχει μπει κατάλληλα, δέστε το παιδί σας με προσοχή. Αν το παιδί σας είναι σε πολύ μικρή ηλικία, μπορείτε να καθίσετε δίπλα του για αρχή ώστε να είστε σίγουροι πως όλα είναι εντάξει.

Αποφύγετε το φαγητό την ώρα της διαδρομής. Είναι προτιμότερο το παιδί σας να έχει φάει πριν μπείτε στο αμάξι ή αμέσως μετά. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συστήνεται τα μικρά παιδιά να μένουν μακριά από το φαγητό. Οι στροφές και τυχόν απότομα φρεναρίσματα που μπορεί να προκύψουν στη διαδρομή σας, μπορεί να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα όπως ένας πνιγμός.

Κάντε πολλές στάσεις. Αν διανύετε μια διαδρομή πολλών χιλιομέτρων, μη ξεχνάτε πως έχετε στο πίσω κάθισμα ένα μικρό παιδί γεμάτο ενεργητικότητα. Μικρές και τακτικές στάσεις θα ξεκουράσουν τόσο το παιδί σας για να μπορέσει να ξεμουδιάσει και να περπατήσει λίγο, όπως και εσάς τους ίδιους που έχετε αναλάβει τη θέση του οδηγού.

Μην αφήνετε τα παιδιά σας μόνα τους στο αυτοκίνητο, ειδικά το καλοκαίρι. Μπορεί να θελήσετε να πεταχτείτε σε ένα μαγαζί ή στο περίπτερο και να σκεφτείτε πως θα λείψετε μόλις λίγα λεπτά. Αυτά τα λίγα λεπτά που θα αφήσετε το παιδί σας στο αμάξι δε ξέρετε πως μπορούν να εξελιχθούν. Η αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στο αυτοκίνητο. Μη ξεχνάτε άλλωστε πως τα μικρά παιδιά δεν έχουν τόσο έντονη ακόμη την ικανότητα να δροσίζονται μέσω της έκκρισης του ιδρώτα, όσο οι ενήλικες. Αν μπορεί η ζέστη στο αυτοκίνητο να δημιουργήσει αίσθημα ζαλάδας ακόμη και σε εμάς τους γονείς, σκεφτείτε πόσο πιο ευαίσθητο μπορεί να είναι ένα παιδί. Φροντίστε να μη τα αφήνετε μόνα τους στο αυτοκίνητο ούτε λεπτό και να έχετε το κλιματιστικό στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Απλοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε πάντα ως γονείς, για να είναι οι μετακινήσεις με την οικογένειά μας πάντα ευχάριστες και το κυριότερο ασφαλείς.