Δεκάδες νεαρά κορίτσια από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης που γεννήθηκαν με ελλιπώς ανεπτυγμένο κόλπο ανέκτησαν τη σεξουαλική λειτουργικότητά τους χάρη σε μια τεχνική που επινόησαν γιατροί από το Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Τα κορίτσια πάσχουν από μια σπάνια, συγγενή (εκ γενετής) ασθένεια, το σύνδρομο  Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH ή σύνδρομο Rokitansky). Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από απλασία της μήτρας και του μεγαλύτερου τμήματος του κόλπου, με συνέπεια η ασθενής να γεννιέται χωρίς αναπαραγωγική αλλά και σεξουαλική ικανότητα.

Υπολογίζεται ότι ένα στα 4.000 κορίτσια γεννιέται με το σύνδρομο, αλλά συνήθως μαθαίνει γι’ αυτό κατά την εφηβεία, όταν η απουσία της εμμήνου ρύσεως, που αποτελεί το κύριο σύμπτωμά του, το οδηγήσει στον γιατρό.

Η απουσία του κόλπου έχει βαθιές ψυχολογικές επιπτώσεις στο έφηβο κορίτσι, καθώς πλήττει άμεσα τη θηλυκότητά του και τη γυναικεία ταυτότητά του. Ετσι η ανατομική και λειτουργική αποκατάσταση του κόλπου καθίσταται απαραίτητη. Αυτό επιτυγχάνεται με μια απλή, γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση της αγενεσίας του κόλπου, την οποία ανέπτυξε πριν από λίγα χρόνια ο καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς.

Η μέθοδος αποκαλείται «κολποπλαστική κατά Κρεατσά» και έχει επικρατήσει διεθνώς, ενώ στο Τμήμα Παιδικής – Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, όπου εφαρμόζεται, απευθύνονται ολοένα και περισσότερα κορίτσια για να υποβληθούν σε αυτή.

Στην πραγματικότητα, έως σήμερα έχουν χειρουργηθεί 264 κορίτσια και νεαρές γυναίκες από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και άλλα κράτη.

Η ανάλυση των πρώτων 200 περιστατικών, η οποία είναι η μεγαλύτερη για την κολποπλαστική που έχει δημοσιευθεί διεθνώς (Fertil Steril. 2010 Oct;94(5):1848-52.), έδειξε ότι στο 95,5% των περιπτώσεων οι νεαρές κοπέλες αποκτούν λειτουργικό κόλπο βάθους 10-12 εκατοστών και εύρους 5 εκατοστών, ενώ στο 94,5% των περιπτώσεων ανακτούν ικανοποιητικής ποιότητας σεξουαλική ζωή.

«Η παγκόσμια γυναικολογική κοινότητα, αναγνωρίζοντας τη μοναδική συνεισφορά μας, κατέστησε το εξειδικευμένο Τμήμα Παιδικής – Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, κέντρο αναφοράς και εκπαίδευσης για την απόκτηση του διεθνούς διπλώματος Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, όπου προσέρχονται γυναικολόγοι από τη Λιθουανία, το Χονγκ Κονγκ και από άλλες χώρες για διετή εκπαίδευση» λέει ο καθηγητής Ευθύμιος Κ. Δεληγεώρογλου, διευθυντής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.