Η πρόσθετη χρηματοδότηση του Μεγάρου Μουσικής προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν όταν η Καμεράτα ενταχθεί στο Μέγαρο, αλλά και η παρέμβαση του εισαγγελέα ώστε να προχωρήσει το σημαντικό στάδιο της εκκαθάρισης από τις αρμόδιες Αρχές, είναι τα επόμενα βήματα που προκρίνει το υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων η Λυδία Κονιόρδου στο «Νσυν» και συμπληρώνει: «Το υπουργείο Πολιτισμού προτίθεται να προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε η Καμεράτα να ενταχθεί σαν ορχήστρα στο δυναμικό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την ταυτόχρονη διασφάλιση της απαραίτητης πρόσθετης χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτόν». Αυτή βεβαίως είναι η ιδανική λύση, αλλά μόνο ως το τελικό στάδιο μιας επίπονης διαδικασίας μπορεί να θεωρηθεί. Οπως αποκαλύφθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου από τους οκτώ εναπομείναντες μουσικούς και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Γιώργο Πέτρου, το ντόμινο των ανυπέρβλητων δυσκολιών που πυροδοτεί η έλλειψη διοικητικού συμβουλίου δεν έχει τέλος, κάνοντας το μέλλον του εξαιρετικού μουσικού σχήματος αβέβαιο. Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την οποία δημοσιοποίησαν χθες, οι μουσικοί κάνουν έκκληση για «άμεση οριστική και βιώσιμη λύση».

Ολα αυτά ενώ πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δρομολογείται «νομοθετική λύση για τις ορχήστρες Καμεράτα ΜΕΟΕ, ΚΟΕΜ και Χρωμάτων» λαμβάνοντας υπόψη το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού. «Ειδικότεραγια την Καμεράτα σχεδιάζεται η ένταξή της ως μουσικού σχήματος στο Μέγαρο ΜουσικήςΑθηνών. Με αυτόντον τρόπο δίνονταιλύσεις στις συσσωρευμένες και χρονίζουσες παθογένειες των οργανισμών αυτών».

ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ. Κοινός τόπος χθες από όλες τις πλευρές –των μόνιμων μουσικών, των απολυμένων (οι οποίοι δικαιώθηκαν με πρόσφατη δικαστική απόφαση και εκκρεμεί το επαγγελματικό τους μέλλον) αλλά και του προέδρου του Μεγάρου Μουσικής Νίκου Θεοχαράκη –ήταν πως αν δεν προχωρήσει η εκκαθάριση των χρεών, δεν μπορεί να δοθεί ουσιαστική λύση για την Καμεράτα. Το υπουργείο από την πλευρά του δηλώνει στο «Νσυν»: «Ο οργανισμός έχει διαλυθεί απότότε που παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και το ΔΣ. Η Καμεράτα έχει απροσδιόριστα χρέη κι οφειλές προς το Δημόσιο και συνεπώς οποιοσδήποτε αναλάβει θα επωμισθεί απροσδιόριστα βάρη, ευθυνόμενος γι’ αυτό με την προσωπική του περιουσία. Ο διαχειριστικός έλεγχος που έχει ανατεθεί σε εταιρεία ορκωτών λογιστών δεν έχει προχωρήσει λόγω αδυναμίας συγκέντρωσης του απαραίτητου αρχειακού υλικού,παρά τις προσπάθειες του υπουργείου, όπως και αυτές των ορκωτών λογιστών. Κατόπιν αυτών, για την αντιμετώπιση του θέματος το υπουργείο Πολιτισμού θα ζητήσει την εισαγγελική συνδρομή». Να σημειωθεί ότι οι παλαιότεροι μουσικοί επιμένουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της Καμεράτας Θεόδωρος Στάθης κωλυσιεργεί και δεν παραδίδει τα απαραίτητα στοιχεία στους ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι προσπαθούν να εντοπίσουν το ακριβές ποσό των οφειλών της Καμεράτας, πράγμα που είναι απολύτως απαραίτητο για να προχωρήσει η εκκαθάριση.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της ένταξης της Καμεράτας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Νίκος Θεοχαράκης τόνισε ότι το εν λόγω μουσικό σχήμα είναι «σαρξ εκ της σαρκός του Μεγάρου Μουσικής» και ως εκ τούτου η ένταξή του στο σώμα του Μεγάρου είναι επιθυμητή λύση. Ομως ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής ξεκαθάριζε χθες (και πριν υπάρξει η τοποθέτηση του υπουργείου προς το «Νσυν») ότι ο ήδη περιορισμένος προϋπολογισμός του Μεγάρου, που δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού, δεν μπορεί να αντέξει και το φορτίο των αναγκών της Καμεράτας.