Ενα νόστιμο παραδοσιακό λαδερό φαγητό, που επιβάλλεται να γευτείτε μέσα στο καλοκαίρι, είναι τα γεμιστά με ρύζι, μοσχαρίσιο κιμά και φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά.

Υλικά

6 ντομάτες, μέτριες
4 πιπεριές πράσινες
2 μελιτζάνες φλάσκες
4 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
150 γραμμάρια ρύζι (καρολίνα ή φάνσι)
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
100 ml ελαιόλαδο
τριμμένη φρυγανιά για το πασπάλισμα
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το καπάκι από τις ντομάτες και με ένα κουτάλι αδειάζουμε προσεκτικά τη σάρκα χωρίς να τις τρυπήσουμε. Περνάμε τη σάρκα από το multi. Το ίδιο κάνουμε με τις μελιτζάνες, πολτοποιώντας επίσης το εσωτερικό τους στο multi. Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές και τις αδειάζουμε από τους σπόρους. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και αλάτι τις ντομάτες και τις βάζουμε ανάποδα σε μια σχάρα ώστε να στραγγίσουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, με τον κιμά μας, και αφού τσιγαριστούν προσθέτουμε το ρύζι, το σκόρδο και την ψίχα από την μελιτζάνα για 5 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τον μισό χυμό ντομάτας και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Ρίχνουμε τα αρωματικά, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα λαχανικά μας, αφήνοντάς τους λίγο χώρο, ώστε όταν φουσκώσει το ρύζι να μη σκάσουν. Κλείνουμε με τα καπάκια τους και τα πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζουμε τα κενά ανάμεσα στα γεμιστά με τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την ντομάτα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση 3-4 κουταλιές σούπας κουκουναρόσπορους και άλλες τόσες ξανθές σταφίδες.