Καινοτόμες συσκευές made in Greece θα κυκλοφορούν σύντομα στην αγορά. Μετά τις ομπρέλες με τα φωτοβολταϊκά στην οροφή και το «παγωτατζίδικο» που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια παρουσιάστηκε πρόσφατα η ξαπλώστρα θαλάσσης που φορτίζει όλες τις ηλεκτρικές συσκευές στην παραλία.

Κινητά τηλέφωνα, λάπτοπ, τάμπλετ, ηχεία ακόμη και μηχανή που φτιάχνει παγάκια μπορούν να λειτουργούν μέσω της ξαπλώστρας την ώρα που ο κάτοχός της είναι ξαπλωμένος και απολαμβάνει το κύμα. Πρόκειται για μια εφαρμογή της ελληνικής εταιρίας Οrganic Εlectronic Τechnologies η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του 15ου Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας στην Θεσσαλονίκη.

Η ξαπλώστρα διαθέτει θύρες usb ενώ στο πίσω μέρος της φέρει τρία πάνελ εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών τα οποία τροφοδοτούν ένα μικρό ηλεκτρικό κύκλωμα που αποθηκεύει την παραγόμενη ενέργεια.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου ανακοινώθηκε η συνεργασία δύο ελληνικών επιχειρηματικών φορέων, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Παραγωγής Συσκευασιών και του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών η οποία θεωρείται ότι θα συμβάλει στο να γίνουν οι έξυπνες ελληνικές συσκευές φτηνότερες στην παραγωγή τους και λειτουργικότερες για τον καταναλωτή.