Μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία (τρόπος του λέγειν «για την οικονομία», αφού το μεγαλύτερο μέρος της αφιερώθηκε σε προσωπικές επιθέσεις των δύο αρχηγών), πλήθος κόσμου συνωστιζόταν στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ισόγειο του Κοινοβουλίου. Αλλοι για να του δώσουν συγχαρητήρια επειδή (για πρώτη φορά, όπως έλεγαν) δεν άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες Τσίπρα για διαπλοκή και τις επιθέσεις εναντίον της συζύγου του και άλλοι για να μάθουν κάτι παραπάνω απ’ αυτά που άφησε να πλανώνται στην αίθουσα της Ολομέλειας για τις σχέσεις τού Νίκου Παππά και του κύπριου δικηγόρου των Panama Papers.

Ετσι ζεστάθηκε και πάλι η υπόθεση του περιβόητου ταξιδιού του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα παρέα με τον δικηγόρο Αρτεμίου, το καλοκαίρι του 2013. Και ξέρετε γιατί; Επειδή είδαν ότι ο Τσίπρας δεν έδωσε καμία απάντηση στο θέμα αυτό, κάτι που ενθάρρυνε τον Μητσοτάκη, λέγοντας στους συνεργάτες του ότι η αναφορά που έκανε για τους Αρτεμίου και Παππά «μόνον τυχαία δεν ήταν», για να συμπληρώσει: «Αλλωστε, το πρόσωπο του Παππά, όταν έγινε η εν λόγω αναφορά, έδινε όλες τις απαντήσεις». Πέραν της προσπάθειας για την ερμηνεία της φυσιογνωμίας του Παππά, εκείνο που έμαθα είναι ότι ο Μητσοτάκης διαθέτει κι άλλα στοιχεία για την υπόθεση αυτή και θα τα κοινοποιήσει όποτε αυτός κρίνει. Ιδωμεν.

Γρίφοι στο Λεκανοπέδιο

Την κατάτμηση της Β’ Αθήνας πολλοί βουλευτές (όλων των κομμάτων) αγάπησαν, αλλά λίγοι την επιθυμούν. Και τούτο γιατί: οι μεν της ΝΔ που προεξοφλούν ότι θα είναι το πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους (διάβαζε Τραγάκης, Μπούρας) και αποφάσισαν ότι μπορεί να συμφέρει τη ΝΔ, αλλά δεν συμφέρει τους βουλευτές της ΝΔ της Β’ Αθήνας γιατί θα χαθούν δύο έδρες. Οι έδρες αυτές θα πάνε (έπειτα από καραμπόλες) στο δεύτερο κόμμα, αφού το ισχύον εκλογικό σύστημα ευνοεί στη β’ κατανομή το δεύτερο κόμμα (όπως λένε). Προσωπικά δεν το πιστεύω, αλλά για να το λένε οι δύο αυτοί έμπειροι βουλευτές (που δεν πρόκειται, όπως μαθαίνω, εξάλλου να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα), κάτι θα γνωρίζουν.

Αλλά μη νομίζετε ότι δεν προβληματίζει και τους συριζαίους. Ο αρμόδιος για τον εκλογικό νόμο (αλλά και για τις εκλογές) υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης βρέθηκε περικυκλωμένος από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο καφενείο της Βουλής που τον ρωτούσαν με αγωνία για τον Κλεισθένη. Αρκετοί από τους συριζαίους εκλέγονται στη Β’ Αθήνας και ήθελαν να μάθουν πότε θα φέρει το σπάσιμο της εκλογικής τους περιφέρειας. Και ξέρετε γιατί; Υποψιάζονται ότι είναι μια μέθοδος των σκληρών του κόμματος ώστε να απαλλαγεί από… ανεπιθύμητους βουλευτές. Πάντως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ (ή ΔΗΣΥ) θα ψηφίσει την κατάτμηση (όχι όμως και τον Κλεισθένη), το ίδιο θα πράξει και Το Ποτάμι, ενώ η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε νόμο για τον Κλεισθένη ούτε τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και του Υπολοίπου Αττικής, εάν προηγουμένως ο Τσίπρας και ο Σκουρλέτης δεν φέρουν τον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Περικοπές

Θα σταθώ σ’ ένα ασυνήθιστο πηγαδάκι στο καφενείο της Βουλής (και δεν θέλω διάψευση, υπάρχει, εάν απαιτηθεί και φωτογραφία). Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και στενότατος συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, πλησιάζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και του λέει: «Μου πήρες το 50% της φρουράς μου. Γιατί το έκανες αυτό; Ως πρώην υπουργός έχω το δικαίωμα φρουράς, όπως έχουν και άλλοι πρώην υπουργοί, και εσύ μου αφαίρεσες τους μισούς».

Ο Τόσκας, που έως τώρα καμάρωνε επειδή έκοψε ή περιόρισε τη φρουρά σε πολλούς επιχειρηματίες, δικαστικούς, πολιτικούς και δημοσιογράφους, στέλνοντας τους αστυνομικούς στα αστυνομικά τμήματα, απάντησε «θα το κοιτάξω», αλλά ο Σταμάτης επέμεινε: «Τι να το κοιτάξεις; Τέσσερις είχα, μου έμειναν δύο. Το ξέρεις, όταν ανεβαίνω στη Θεσσαλονίκη, ότι είμαι χωρίς φρουρά;». Ναι, αλλά έχει… ταυτότητα.

Πρόσκληση διαρκείας στον Πενς

Ολοι έγραψαν ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάικ Πενς, στο πλαίσιο της οποίας ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τον συνεχάρη για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος. Ουδείς όμως έγραψε λεπτομέρειες από την τηλεφωνική αυτή συνομιλία. Ούτε πόσο κράτησε, ούτε τι ειπώθηκε πέραν των… συγχαρητηρίων. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι υπήρξε και πρόσκληση του έλληνα Πρωθυπουργού προς τον αμερικανό αντιπρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα. Πότε όμως; Τον Σεπτέμβριο!

Ως γνωστόν η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνηση πολύ θα ήθελε να έλθει στα εγκαίνια της έκθεσης ο Μάικ Πενς (που καταλαβαίνει και από οικονομικά). Οι προσπάθειες για την έλευση του αμερικανού αντιπροέδρου στη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστούν. Πάντως στην τηλεφωνική συνομιλία ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια. Συζήτησε επίσης και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην κυπριακή ΑΟΖ άλλωστε υπάρχουν και ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα…

«Ανεξάρτητα από αυτά που λέγονται, είναι μια πολύ θετική στιγμή (σ.σ.: εννοεί το δημοψήφισμα του 2015). Η στιγμή αυτή είναι χαραγμένη σε χιλιάδες Ελληνες. Σαν αποτέλεσμα δικαιώθηκε, και το δημοψήφισμα είναι θετικό, φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα που δεν κατάφεραν τα άλλα δύο προγράμματα…»Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού

Οπως φαίνεται, στον πρωθυπουργικό οικογενειακό κύκλο κάθε 5η Ιουλίου τα δάκρυα θα είναι ασυγκράτητα…