Στους δροσερούς κήπους του Προεδρικού Μεγάρου θα δοθεί και φέτος με κάθε επισημότητα (συνεπώς απαραίτητη η… γραβάτα) η δεξίωση για την 44η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Να σημειώσω ότι η γιορτή αυτή είχε στην ουσία ατονήσει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και την επανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, στα πρότυπα των δεξιώσεων που έκανε ο πρώην Πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με μία όμως διαφορά: οι προσκεκλημένοι θα προσέρχονται άνευ συζύγων. Τούτο έγινε επειδή συνέβησαν κατά το παρελθόν ορισμένα ευτράπελα γεγονότα. Ποια είναι αυτά;

Πρώτον: η κατάρτιση της λίστας των προσκεκλημένων δεν γινόταν με τη δέουσα προσοχή με αποτέλεσμα να βρίσκονται στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου και άτομα που είχαν συνεργαστεί με τη… χούντα. Δεύτερον: ήταν η βραδιά αυτή ευκαιρία για επίδειξη… μόδας από τις κυρίες, συντρόφους και φίλες διαφόρων προσκεκλημένων. Για παράδειγμα, βρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο μοντέλες, τραγουδίστριες, κοσμικές με τα δωδεκάποντά τους, απολαμβάνοντας τα κοκτέιλ και τη μουσική της φιλαρμονικής της ΑΣΔΕΝ. Και τρίτον: η χλιδή των δεξιώσεων με αρνιά, με ουίσκι, με κρασί, με παγωτά, με γλυκά κ.λπ., κάτι που ήταν ανεπίτρεπτο τη στιγμή που ναι μεν γιορταζόταν η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ήταν και η επέτειος εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επανέφερε τις παρελάσεις με τα μηχανοκίνητα και τις επιδείξεις των F-16 και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με το που ανέλαβε επανέφερε (έστω και με τη λιτή της εμφάνιση) τη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Οι φετινές προσκλήσεις έχουν αρχίσει ήδη να αποστέλλονται. Ενδιαφέρον θα έχει και φέτος η σύναξη των αρχηγών (υπό τον Πρόεδρο) στο κιόσκι του Κήπου, με ντεκόρ τις κοπελιές του Λυκείου Ελληνίδων και τον σεφ Στέφανο να σερβίρει το ποτά. Θα έχει ενδιαφέρον τι θα λένε μεταξύ τους (και μακριά από μικρόφωνα και δημοσιογράφους) οι Τσίπρας Μητσοτάκης (που σήμερα αναμένεται να ανταλλάξουν βαριές κουβέντες στη Βουλή), ο Μητσοτάκης με τον Πάνο Καμμένο (την τελευταία φορά που μίλησαν στο πόδι ήταν στη δεξίωση προς τιμήν του Κάρολου και της Καμίλα) και βεβαίως οι κουβέντες που θα ανταλλάξουν (εάν τελικά τις ανταλλάξουν) η Φώφη και ο Σταύρος.

Υπενθυμίζω ότι πέρυσι οι κουβέντες που αντάλλαξαν οι αρχηγοί ήταν για το εξοχικό του Τσίπρα στο Σούνιο και πόσο καλό είναι αυτό για την οικογένειά του, διαψεύδοντας παράλληλα ότι πρόκειται περί βίλας και οι… γραβάτες. ΟΜητσοτάκης ήταν εκείνος που ρωτούσε (για να πειράξει) τον Πρωθυπουργό εάν ξέρει να δένει γραβάτες.
Πρασόπιτα την 4η Ιουλίου
Και μια και ο λόγος για δεξιώσεις δεν μπορώ να μη σταθώ στη λαμπρή δεξίωση που παρέθεσε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Εκείνο που πρόσεξα είναι ότι πρώτον, προσκλήθηκαν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά νεοδημοκράτες βουλευτές και στελέχη. Δεύτερον, ουδείς προσήλθε με τη σύζυγο, τη φίλη ή τη σύντροφό του, πλην ενός υπουργού που ήθελε και σέλφι με τον αμερικανό πρεσβευτή. Τρίτον, ορισμένοι από τους συριζαίους υπουργούς που προσήλθαν, βρίσκονταν πριν από μερικά χρόνια σε πορείες έξω από την αμερικανική πρεσβεία φωνάζοντας «Αμερικάνοι, φονιάδες των λαών». Τέταρτον, ήταν μια δεξίωση λιτή. Δόθηκε μόνον κάτι που έμοιαζε με… πρασόπιτα και αναψυκτικά.

Μόνιμοι κάτοικοι Τουρκίας

Σας είχα προϊδεάσει από χθες για τη νομοθετική παρέμβαση – και λίγες ώρες αργότερα «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη». Αναφέρομαι στην τροπολογία σχετικά με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, την οποία ο Πάνος Καμμένος έκανε «πάσα» στον Κώστα Κατσίκη (έπρεπε να κατατεθεί από βουλευτή και να γίνει αποδεκτή από τον αρμόδιο υπουργό). Εστω και καθυστερημένα, με την τροπολογία καταβάλλεται επίδομα εξωτερικού στους δύο στρατιωτικούς με σκοπό να καταπέσει το επιχείρημα της Αγκυρας πως δεν τους απελευθερώνει επειδή δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. Κατά τον Καμμένο, στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δύο Ελληνες υπηρετούν στην Τουρκία και, συνεπώς, το επιχείρημα του τουρκικού δικαστηρίου πλέον δεν ευσταθεί.

Γενικός διευθυντής επί ΣΥΡΙΖΑ

Μοιάζει απίστευτο και όμως είναι αληθινό.Ο ΣΥΡΙΖΑ διορίζει συνεχώς γενικούς διευθυντές με παράδοξο (και βεβαίως παράτυπο τρόπο). Μαθαίνω ότι με τροπολογία που εισάγει προς ψήφιση ο Νίκος Παππάς μπορούν να διοριστούν γενικοί διευθυντές υπουργείου και αποσπασμένοι υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες. Τι σημαίνει αυτό; Οτι μπορεί ο υπουργός να αποσπάσει όποιον (ημέτερο) υπάλληλο θέλει, σε όποια θέση κι αν βρίσκεται και να τον κάνει γενικό διευθυντή. Οπως καταλαβαίνετε αυτό έφερε τα πάνω κάτω στη Δημόσια Διοίκηση – η ΝΔ (διά των Γιώργου Γεωργαντά και Αννας – Μισέλ Ασημακοπούλου) ετοιμάζεται να καταθέσει ερώτηση (εάν ήδη δεν την κατέθεσαν).

Διπλή άρση ασυλίας

Αίρεται η βουλευτική ασυλία του Γιώργου Κατρούγκαλου για απιστία σχετικά με την υπηρεσία. Αφορά την υπόθεση που διερευνάται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης για τα μέλη της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για τις χρήσεις των ετών 2010-2013. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ζήτησε ο ίδιος να αρθεί η ασυλία του για να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά ποινικής ή άλλης ευθύνης. Επίσης αίρεται η ασυλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου για υπόθεση θανατηφόρου τροχαίου. Και ο Στέφος ζήτησε να αρθεί η ασυλία του «για να τελειώσει», όπως είπε, «αυτή η υπόθεση για την οποία υπάρχει ήδη η απαλλαγή μου από τα αστικά δικαστήρια».