Τον καταλαβαίνεις από την εξωτερική εμφάνιση. Φοράει αθλητικά ρούχα και άνετα αθλητικά παπούτσια. Στην πλάτη του κουβαλάει ένα μεγάλο σακίδιο γεμάτο καθαρά ρούχα, πετσέτες, νερό και τα απαραίτητα αποσμητικά που διώχνουν τις καλοκαιρινές μυρωδιές μακριά. Συχνά είναι συνοφρυωμένος και η στάση του σώματός του είναι λίγο σκυφτή. Κάνει σλάλομ υπό τις πρώτες ακτίνες φωτός του ήλιου ανάμεσα στους πεζούς με χαρακτηριστική ευκολία και παρά τα εμπόδια που βρίσκει μπροστά του, εκείνος δεν ξεφεύγει πολύ από την πορεία του. Στ’ αφτιά του έχει ακουστικά γιατί μέσα στην κίνηση της πόλης χρειάζεται την αγαπημένη του μουσική για να παραμένει ήρεμος και συγκεντρωμένος στον στόχο του.

Κερδίζοντας χιλιόμετρα

Είναι ο καθημερινός τύπος, ο οποίος αφήνει το αυτοκίνητό του παρκαρισμένο στο σπίτι του και προτιμάει να πηγαίνει στο γραφείο τρέχοντας. Ο δρομέας, ο οποίος επιλέγει να κάνει προπόνηση όχι μόνο στους στίβους αλλά και στις μετακινήσεις του, κερδίζοντας χιλιόμετρα στον εβδομαδιαίο στόχο της προετοιμασίας του για κάποιον μεγάλο αγώνα. Αυτός που συνήθως οι συνάδελφοί του τον στραβοκοιτάζουν όταν φτάνει στο γραφείο στάζοντας, αναψοκοκκινισμένος από τη ζέστη, αλλά παίρνει γρήγορα τα πάνω του μόλις δει τις ενδείξεις στο έξυπνο κινητό του.

Αν και για τους περισσότερους είναι δύσκολο εγχείρημα, επί της ουσίας το να τρέξει κάποιος για να βρεθεί στο πόστο του, κυρίως τα πρωινά που είναι πιο φρέσκος και η ένταση της ζέστης δεν είναι τόσο έντονη, είναι μια έξυπνη ιδέα. Οι δρομείς που είναι μαθημένοι στις δύσκολες αποστολές θα δουν ότι φορώντας τα αθλητικά τους και για το γραφείο δίνουν το κάτι παραπάνω στη φυσική τους κατάσταση αφού «γράφουν χιλιόμετρα» που δεν τα υπολόγιζαν στις προπονήσεις τους. Παράλληλα εξοικονομούν χρήματα αφού όχι μόνο καίνε θερμίδες αντί για βενζίνη, αλλά δεν βγάζουν από την τσέπη τους ούτε καν το 1,40 ευρώ για το απλό εισιτήριο του μετρό ή του λεωφορείου. Παράλληλα γλιτώνουν την τρέλα των ωρών αιχμής, ειδικότερα στο κέντρο των πόλεων.

«Το πρωί όταν τρέχεις προς τη δουλειά μπορείς να συγκεντρωθείς, ενώ το απόγευμα καθαρίζει το μυαλό σου από την ένταση του γραφείου», λέει στο «Τρέχω» ο δρομέας Χρήστος Κακαβάς, ο οποίος πολύ συχνά προτιμά να τρέχει ή να περπατά από το σπίτι του στο Γαλάτσι προς την απασχόλησή του στην Πέτρου Ράλλη. «Εγώ το κάνω πιο πολύ για ψυχολογικούς λόγους, μα βοηθάει και στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης. Ακόμη όμως και όταν έχεις σηκωθεί νωρίς και έχει πάει ήδη για προπόνηση, το να περπατήσεις έως τη δουλειά σου, αν φυσικά δεν βρίσκεται πάρα πολύ μακριά, είναι καλή αποκατάσταση για να φύγει το γαλακτικό οξύ από τον οργανισμό».

Οσοι από εσάς σκέφτονται να δοκιμάσουν το τρέξιμο ως… μέσο μεταφοράς αλλά φοβούνται να το κάνουν γιατί έχουν σφίξει οι ζέστες, τώρα έχουν έναν επιπλέον λόγο να τους παροτρύνει. Πέρα βέβαια από το «δεν πας καλά» που ενδέχεται να ακούν από το περιβάλλον τους. Η Red Bull στο πλαίσιο των δράσεών της λανσάρισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα Million Mile Commute. Καλεί λοιπόν ερασιτέχνες και επαγγελματίες δρομείς σε όλο τον κόσμο αυτόν τον Ιούλιο να πάνε τρέχοντας για δουλειά ώστε να καλύψουν όλοι περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα και να κερδίσουν πλούσια δώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δηλώσουν συμμετοχή μέσα από την ειδική σελίδα της Strava και κάθε φορά που το βάζουν στα πόδια να βάζουν και το σχετικό tag της δράσης.

Τρεις λόγοι να

τρέχετε προς και

από τη δουλειά

1.

Εξτρα χιλιόμετρα: Το κοντέρ γράφει κατιτίς παραπάνω και ο εβδομαδιαίος όγκος γεμίζει πιο εύκολα

2.

Εξτρα χρήματα: λιγότερη βενζίνη, λιγότερα εισιτήρια σε ταξί και μέσα μαζικής μεταφοράς

3.

Εξτρα ηρεμία: Λιγότερη ένταση και νεύρα στο μποτιλιάρισμα ή στον συνωστισμό στα λεωφορεία