Ενα λίγο μπελαλίδικο στην παρασκευή, αλλά πεντανόστιμο φαγητό, που αξίζει να το φτιάξετε τουλάχιστον για μια φορά μέσα στο καλοκαίρι, κατά προτίμηση με φρέσκα αμπελόφυλλα.

Υλικά

250 γραμμάρια αμπελόφυλλα 
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2-3 κρεμμύδια τριμμένα
250 γρ. ρύζι Καρολίνα
1-2 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κούπα ελαιόλαδο
1 1/4 κούπα βραστό νερό
χυμό από 1 1/2 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
1/2 κουταλιά ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλένουμε και ζεματάμε για 2-3 λεπτά τα αμπελόφυλλα. Ετοιμάζουμε την γέμιση με τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες που δίνουν γεύση, τον μαϊντανό, το δυόσμο, τη ζάχαρη, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και το 1/2 κούπας λάδι και αρχίζουμε να διπλώνουμε τα ντολμαδάκια. Απλώνουμε ένα φύλλο στο πιάτο μας με τις ίνες από την πάνω πλευρά. Βάζουμε λίγη γέμιση.Διπλώνουμε την πάνω πλευρά και στη συνέχεια διπλώνουμε και τα πλαϊνά και τυλίγουμε ελαφρά. Αφού καλύψουμε τον πάτο της κατσαρόλας μας με λίγα αμπελόφυλλα αρχίζουμε και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε σειρές. Προσθέτουμε το νερό, το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό λεμονιού, καλύπτουμε και από πάνω με λίγα αμπελόφυλλα και μετά με ένα πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τα σιγοβράζουμε για 40′. Γίνονται και με κιμά αλλά θα πρέπει να αφαιρέσετε το δυόσμο και να βάλετε λιγότερο ρύζι. Σερβίρετε με γιαούρτι ή τζατζίκι.