Σοβαρές καταγγελίες για τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Μάνδρας, 7,5 μήνες μετά τη βιβλική καταστροφή με τους 24 νεκρούς, κάνουν οι τοπικοί φορείς.

Η «Νεφέλη» έπιασε απροετοίμαστο τον κρατικό μηχανισμό, οι ουρανοί άνοιξαν και το βουνό έφερε και πάλι τόνους λάσπη και τίποτε δεν βρέθηκε για να τους σταματήσει. Η νεροποντή της Τρίτης “έπνιξε” την περιοχή πλημμυρίζοντας σπίτια και καταστήματα, παρέσυρε αυτοκίνητα.

Η επόμενη ημέρα είναι και πάλι δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι καλούνται και πάλι να μετρήσουν τις πληγές τους.

Μιλώντας το πρωί στον Σκάι η κυρία Ιωάννα Κρυεκούκη, δήμαρχος Μάνδρας κατήγγειλε ότι κανένα έργο δεν έχει γίνει στην περιοχή, ούτε καν μια σχετική προετοιμασία καθώς όλοι οι φάκελοι βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Κατήγγειλε χρονοβόρες διαδικασίες από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων και της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια στοιχειώδης προστασία στα βουνά ώστε να μη συμβούν όλα όσα συνέβησαν χθες.

«Κινδυνεύσαν ζωές και καταστράφηκαν περιουσίες, φωνάζουμε 7,5 μήνες ότι πρέπει να επιταχυνθούν τα έργα αλλά δεν έχει γίνει κάτι» κατήγγειλε η κυρία Κριεκούκη.

Σύμφωνα με την ίδια τα έργα έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία, «η κακοκαιρία, όμως, δεν μπορεί να περιμένει». Όπως εξήγησε πρόκειται για δύο μεγάλα αντιλημμυρικά που έχουν ξεκινήσει αλλά αργεί η υλοποιησή τους. «Τουλάχιστον θα μπορούσαμε να ελπίζουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε χωρίς ελπίδα, μαζέψαμε τόνους λάσπης, οι πολίτες βρήκαν τη δύναμη και προχώρησαν και έρχεται ξανά το ίδιο τσουνάμι και κατέστρεψε τα πάντα» τόνισε απογοητευμένη.

«Τα έργα είναι στο Ελεγκτικό Συνέδιριο, τι να το κάνω εγώ; Χρειαζόταν παρέμβαση από την κυβέρνηση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες» υπογράμμισε η κυρία Κριεκούκη.

Όπως είπε «κινδύνευσαν και ζωές γιατί εγκλωβίστηκαν οδηγοί και έπρεπε να γίνει άμεσα απεγκλωβισμός. Κατάστραφηκαν περιουσίες γιατί τα νερά μπήκαν παντού».

«Έχουμε διαλυθεί όλους αυτούς τους μήνες για να μαζέψουμε το εσωτερικό της πόλης και να επαναφέρουμε τη ζωή στην πόλη και όλα αυτά είναι πλέον χαμένα. Ελπίζω αυτή τη φορά να ξεκινήσουν τα έργα» κατέληξε η δήμαρχος Μάνδρας.

Υποσχέσεις

H καταστροφή είναι και πάλι μεγάλη καθώς τόνοι λάσπης έχουν κατέβει στην περιοχή, έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα, σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις που είχαν γίνει από τον πρωθυπουργό κι όλους τους αρμοδίους μετά την τραγωδία, τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν όπως αποδεικνύει η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Μάνδρα με πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους.

Επτά μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες αποδεικνύεται ότι ακόμη απέχουμε παρασάγγας από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννούν τις τραγωδίες. Οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν αντιμέτωποι με προβλήματα που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή τον περσινό Νοέμβριο και σε αυτά ήρθαν να προστεθούν οι σημερινές πλημμύρες, οι οποίες ξύπνησαν «φαντάσματα» από το παρελθόν.

Το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των αρμόδιων φορέων, υπουργείου Υποδομών – Περιφέρειας κι των άλλων εμπλεκομένων για τις καθυστερήσεις στα αναγκαία έργα υποδομής συνεχίζεται και η γραφειοκρατία «πνίγει» τις εργασίες αποκατάστασης.

Το μόνο έργο που έχουν να επιδείξουν φαίνεται να περιορίζεται στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, σε προκηρύξεις έργων κι άλλα διαδικαστικά, αναγκαία σαφώς, αλλά όχι ικανά να λύσουν τα προβλήματα στην πράξη. Κι ας είχαν υποσχεθεί ότι οι σχετικές διαδικασίες μετά από αυτή την τραγωδία θα τρέξουν πολύ γρήγορα (είχαν μιλήσει για διαδικασίες fast-track) κι δεν θα επέτρεπαν στο δυσκίνητο κρατικό τομέα να γίνει η αιτία για ανάλογες βιβλικές καταστροφές. Διαβεβαίωναν, μάλιστα, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διόρθωναν τις τραγικές ελλείψεις δεκαετιών.

Φωτογραφίες από EUROKINISSI

Δέσμευση Τσίπρα για άμεση αποκατάσταση των περιουσιών

Κατά την επίσκεψή του στη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβρη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση των πληγέντων.

Η περιήγηση του στην περιοχή διήρκεσε δέκα λεπτά. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε αποκλειστικά και μόνο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που τον ανέμεναν στην περιοχή και αμέσως μετά αποχώρησε και μετέβη στην έδρα της Περιφέρειας στην Ελευσίνα όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών.

«Είναι δέσμευση μας να προχωρήσουμε σε άμεση αποκατάσταση, επούλωση των πληγών κι αποκατάσταση των περιουσιών. Είτε αυτό αφορά νοικοκυριά είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η συντονισμένη αυτή προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για τους ανθρώπους που χάσανε τους δικούς τους, για όλους εμάς που ζούμε ένα βαρύ πένθος, νομίζω ότι όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ας αποτελέσει επαναλαμβάνω το έναυσμα για εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα συσσωρευμένων δεκαετιών» επισήμανε.

Δριμύ κατηγορώ από τη ΝΔ

«Η Μάνδρα πάλι πλημμύρισε. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως τον Νοέμβριο. Σπίτια και καταστήματα παραδόθηκαν πάλι στη λάσπη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Kαι προσθέτει: «Μία λέξη υπάρχει μόνο για αυτήν την κυβέρνηση και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου: Ντροπή».

ΚΚΕ: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση και η Περιφέρεια

«Οκτώ μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή, που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και κατέστρεψε λαϊκές περιουσίες, ο λαός της περιοχής εξακολουθεί να ζει με τον φόβο και την αγωνία και να παραμένει απροστάτευτος απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα» αναφέρει σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η Περιφερειακή Διοίκηση είναι εκτεθειμένες, γιατί κανένα από τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχει καν ξεκινήσει. Αλλά και γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα, που εγκρίθηκαν, σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες για την προστασία της περιοχής» προστίθεται στην ανακοίνωση, καταλήγοντας: «Η ανάπτυξη, την οποία διαφήμισαν στους κατοίκους της περιοχής με διάφορες φιέστες όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου. Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και άλλα, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για την ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού».

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στους δρόμους

Εν τω μεταξύ το πρωί της Τετάρτης άνοιξαν οι δρόμοι που είχαν κλείσει λόγω της καταιγίδας.

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους από τα ποτάμια λάσπης και φερτών υλικών που δημιούργησε η καταιγίδα και τα οποία πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ για ώρες από χθες το απόγευμα παρέμεναν κλειστές η παλαιά εθνική οδός Αθήνας – Θήβας σε όλο το μήκος της, η παλαιά εθνική Αθηνών – Κορίνθου στη Νέα Πέραμο, οι κεντρικοί δρόμοι της Μάνδρας και η έξοδος της Αττικής Οδού. Δύσκολες ώρες έζησαν και αρκετοί πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν σώοι. Ειδικότερα, τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν ανθρώπους σε δέκα περιπτώσεις από ταράτσες σπιτιών και αυτοκίνητα στη Μάνδρα και σε άλλες πέντε περιπτώσεις στη Νέα Πέραμο.

Το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχτηκε τη νύχτα συνολικά 83 κλήσεις για πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Άντληση υδάτων έγινε σε 49 οικήματα.

Η κυκλοφορία στους δρόμους αποκαταστάσθηκε, αλλά τα 20 συνεργεία με τους 50 πυροσβέστες, που συγκροτήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεχίζουν το έργο τους έως και αυτή την ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ εστάλησαν προληπτικά στη Μάνδρα ένα ερπυστριοφόρο όχημα και μια σωστική λέμβος, τα οποία ωστόσο δεν χρειάστηκε να «επιστρατευθούν».

Σημειώνεται ότι η Μάνδρα είχε κηρυχθεί σε εξάμηνη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατάσταση η οποία ανανεώθηκε πρόσφατα για άλλους έξι μήνες, οπότε ισχύει έως και τον Νοέμβριο.