Δύο νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές και πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον περιοχών που ελέγχουν αντάρτες στη νότια Συρία, κατά πληροφορίες που δημοσιοποίησε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ενώ το καθεστώς της Δαμασκού αφήνει να πλανάται η απειλή επίθεσης ευρείας κλίμακας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέρριψε την ευθύνη για τα φονικά πλήγματα στην επαρχία Ντεράα στην Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Το βράδυ του Σαββάτου, η ίδια ΜΚΟ είχε κάνει λόγο για ρωσικά πλήγματα στον τομέα αυτόν για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο.

Η πίεση αυξάνεται για τους αντάρτες στη νότια Συρία. Σύμφωνα με αξιωματικό τους, οι ΗΠΑ αποκλείουν το ενδεχόμενο ν’ αναλάβουν στρατιωτική δράση για να τους υποστηρίξουν. Η γειτονική Ιορδανία καθιστά σαφές ότι δεν είναι σε θέση να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας. Γειτονεύει με την Ιορδανία, αλλά κυρίως με τα υψίπεδα του Γκολάν – μεγάλο μέρος των οποίων έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Σ’ αυτήν εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2017 εκεχειρία που διαπραγματεύθηκαν Μόσχα, Ουάσινγκτον και Αμάν.

Εντείνουν τους βομβαρδισμούς

Ομως από την Τρίτη, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ εντείνουν τους βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι επίκειται άμεσα επιχείρηση. Εχουν αποσπάσει τμήματα της επαρχίας από τους αντάρτες, με την ανακατάληψη τεσσάρων κοινοτήτων στην Ντεράα.

«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν ρωσικά αεροσκάφη» εναντίον διαφόρων κοινοτήτων στην ανατολική Ντεράα, ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν. Σε δύο από τις κοινότητες αυτές, τα αεροπορικά πλήγματα προκάλεσαν ζημιές σε δύο νοσοκομεία, τα οποία τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αντάρτες ανταπέδωσαν με πυρά πυροβολικού εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και κοριτσάκι σκοτώθηκε την Κυριακή στην επαρχία Σουέιντα, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματικός των ανταρτών ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον τους έχει προειδοποιήσει πως δεν μπορούν να υπολογίζουν σε αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι θα πρέπει να πάρετε απόφαση (να εμπλακείτε σε μάχη) με βάση τα συμφέροντά σας, τα συμφέροντα του λαού σας και της οργάνωσής σας», αλλά «δεν μπορείτε να βασίσετε την απόφασή σας στην υπόθεση ή την ελπίδα για στρατιωτική επέμβαση από τη δική μας πλευρά», ανέφερε μήνυμα των ΗΠΑ, που φέρεται να επιδόθηκε στους αντάρτες από την Ουάσιγκτον. Οι αρχές των ΗΠΑ δεν επιβεβαίωσαν ότι έστειλαν τέτοιο μήνυμα.

Σε κίνδυνο πάνω από 750.000 άμαχοι

Από την Τρίτη ως την Κυριακή, στους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 25 άμαχοι, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στον νότο θέτουν σε κίνδυνο πάνω από 750.000 αμάχους.

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 17.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πολλοί κινήθηκαν προς τα σύνορα με την Ιορδανία, καθώς θεωρούν ότι αυτό είναι το ασφαλέστερο. Ωστόσο το Αμάν προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων. Ηδη η Ιορδανία φιλοξενεί 650.000 σύρους πρόσφυγες τους οποίους έχουν απογράψει τα Ηνωμένα Εθνη.

Οι ιορδανικές αρχές ισχυρίζονται ωστόσο ότι ο αριθμός των σύρων προσφύγων στη χώρα ανέρχεται στην πραγματικότητα σε περίπου 1,3 εκατ. ανθρώπους.