Αν χθες περάσατε από το Ζάππειο αργά το απόγευμα λογικά θα αντιληφθήκατε χαρές, πανηγύρια και φλας και υπήρχε λόγος. Αν δεν το μάθατε, που προφανώς το μάθατε αφού φρόντισαν για αυτό οι φιλοκυβερνητικοί δίαυλοι, η κρίση τέλος, το ταξίδι τέλειωσε, έρχονται ωραίες μέρες και όλα αυτά πλαισιώθηκαν με πανηγυρισμούς και με τη μορφή φιέστας που ήταν προγραμματισμένη να οργανωθεί χθες και στην οποία θα εντοπιζόταν πλεόνασμα χαράς και χαμόγελων.

Ηταν μεσημέρι όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρούσε από το Προεδρικό Μέγαρο και από την ενημέρωση που παρείχε στον Προκόπη Παυλόπουλο για τις αποφάσεις του Eurogroup –και οι συριζαϊκές δυνάμεις είχαν ήδη ακροβολιστεί στον χώρο του Ζαππείου ετοιμάζοντας τα ταμπούρλα και τα εφέ της χαράς. Λίγο νωρίτερα, είχαν ειδοποιηθεί οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες του κυβερνητικού συνασπισμού πως έπρεπε να βρίσκονται στον χώρο του αιθρίου της Αίγλης του Ζαππείου μέχρι τις 7 το απόγευμα μαζί με τους συνεργάτες τους. Μεταξύ τους μάλιστα οι βουλευτές (κυρίως αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ) αντήλλασσαν αστεϊσμούς για το αν έπρεπε να φορούν γραβάτα ή όχι. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα είχε προγραμματισθεί να ξεκινήσει λίγο μετά τις επτάμισι, ενώ η όλη φιέστα είχε ως κύριο μενού το τρόπαιο του χρέους, που σύμφωνα με την κυβερνητική αφήγηση πήραμε, και βέβαια τον έτερο πυλώνα που ακούει στο όνομα έξοδος από το Μνημόνιο, που περιμένουμε.

Οι κυβερνητικοί, αισιόδοξοι άνθρωποι φύσει και θέσει, θεωρούσαν χθες πως η αυγουστιάτικη έξοδος σηματοδοτεί και το τέλος της μεγάλης περιπέτειας –ή της κρίσης, όπως είπε ο Eυκλείδης Τσακαλώτος. Και έκαναν πως δεν έβλεπαν τα βιτριολικά μηνύματα πρώην συντρόφων τους, όπως του Γιάνη Βαρουφάκη, που δεν ενστερνίζονταν τα χθεσινά πανηγύρια. Για να δούμε, πάντως, γιατί η χθεσινή θερινή φιέστα δεν μπορεί να αποσιωπήσει ένα ακόμη ερώτημα: εκπνέει και η συγκυβέρνηση;

Τουρκική «βόμβα»

Σε άλλα νέα τώρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευσε μια βόμβα. Είπε σε συνέντευξή του, για την ακρίβεια, πως η Ελλάδα «δέχθηκε πιέσεις από τη Δυτική Ευρώπη» για να μην επιστρέψει τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς στην Αγκυρα. Δεν κατονόμασε πάντως ποιες χώρες μας πίεσαν, αν και άφησε να εννοηθεί πως ξέρει…

Συζητήσεις

Τη Δευτέρα το Κίνημα Αλλαγής έχει εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμη Οικονομία και Ανάπτυξη» στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Εδώ θα ανοίξει το όλο χάπενινγκ η Φώφη Γεννηματά ενώ στον πρώτο κύκλο με θέμα την οικονομική σταθερότητα και τις επενδύσεις θα μιλήσουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ και άλλοι. Γενικά πάντως θα περάσουν πολλοί θεσμικοί που θα μιλήσουν και για το θέμα των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων (που είναι ο δεύτερος κύκλος) όπως ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός αλλά και ο Νίκος Χριστοδουλάκης που προσφάτως σε ομιλία του έχει ταχθεί υπέρ ενός δημόσιου διαλόγου για όσα μας έφεραν ώς εδώ αλλά και πώς θα βγούμε σε ξέφωτο. Γενικά, μια συζήτηση πάντα βοηθάει να γίνεις εξωστρεφής όταν περνάς φουρτούνες στο σπίτι σου, θα έλεγα.

Ψηφοδέλτια

Σας έχω κάτι ακόμη για το Κίνημα Αλλαγής, που βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα και δεν το κρύβει. Μέχρι και τα… ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους μαθαίνω ότι ετοιμάζουν. Και μέσα σ’ αυτά περιλαμβάνεται και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, λένε οι κακές γλώσσες, αποφάσισε να κατέβει στην Αχαΐα όπου και θα εκλεγεί χωρίς σταυρό. Επειδή όμως όταν ο Γιώργος κάνει σχέδια τα βλέπει η Φώφη και γελά, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ένας αστερίσκος. Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει μετά τις εκλογές το Κίνημα Αλλαγής. Διότι μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ο Παπανδρέου δεν θα την αντέξει…

Ο Ανδρέας στο Ευρωκοινοβούλιο

Σήμερα είναι τα είκοσι δύο χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, προσώπου που πολλοί ερίζουν για την πολιτική κληρονομιά του. Να πω λοιπόν πως εδώ αποκλειστικά διαβάζετε για μια πρωτοβουλία με αφορμή την επέτειο αυτή, πρωτοβουλία που επιχειρεί να ανατάξει το παλιό ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ. Ο ευρωβουλευτής λοιπόν Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε επιστολή χθες το βράδυ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι όπου αναφέρει πως παρά τη σημαντική συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στο όραμα μιας ενωμένης, προοδευτικής Ευρώπης, δεν υπάρχει κάποια αίθουσα ή άλλος χώρος στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο οποίος να είναι αφιερωμένος στη μνήμη του. Ετσι ο Ανδρουλάκης ζητεί με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα, τον Φεβρουάριο του 2019, να πάρει κάποιος χώρος ή αίθουσα το όνομά του.

«Ρωτήσατε αν άξιζαν οι θυσίες και τα Μνημόνια τόσα χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που πέρασε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια και για να πούμε ότι άξιζε, θα πρέπει να δούμε καλά αποτελέσματα άμεσα από τη συμφωνία στην καθημερινότητα και την τσέπη του». Ευκλείδης Τσακαλώτος

Να θυμίσω απλώς πως στα Μνημόνια συγκαταλέγονται και τα δύο επί αριστερών ημερών.