Οι φρέσκες σαρδέλες δεν τρώγονται μόνο τηγανητές και ψητές στα κάρβουνα, γίνονται πεντανόστιμες και όταν μαγειρεύονται στο φούρνο με ντομάτα.

Υλικά

1 κιλό σαρδέλες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
3-4 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 450 γραμμάρια ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι νερό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αφού καθαρίσετε τις σαρδέλες και τις πλύνετε τις αλατοπιπερώνετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζετε τη σάλτσα ζεσταίνοντας το λάδι και σοτάροντας το σκόρδο και το κρεμμύδι ελαφρά. Προσθέτετε κατόπιν τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τα ντοματάκια κονσέρβα, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 15’ περίπου. Τοποθετείτε τις σαρδέλες σε ένα ταψάκι φούρνου σε μία στρώση τη μία δίπλα στην άλλη. Τις περιχύνετε με τη σάλτσα, προσθέτετε το νερό και τις ψήνετε 20’-25’ . Κλείνετε το φούρνο και αφήνετε τις σαρδέλες να σταθούν 5’-6’. Τις σερβίρετε πασπαλισμένες με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Είναι το ίδιο νόστιμες και κρύες. Συνοδέψτε με μια πράσινη σαλάτα.