Ενα γρήγορο και νόστιμο φαγητό με λαχανικά του καλοκαιριού, όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια, το οποίο δεν θα σας κρατήσει πολύ ώρα στην κουζίνα.

Υλικά

1 κιλό κολοκυθάκια
1 κιλό μελιτζάνες
2-3 ντομάτες
100 γραμμάρια τυρί τριμμένο
500ml γάλα
60g βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
μοσχοκάρυδο
πιπέρι
αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Αφού ξεπλύνουμε καλά τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, κόβουμε τις άκρες και μετά σε φέτες, περίπου 1/4 ίντσες πάχος. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί, τοποθετούμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες ώστε να καλύψουν τον πάτο, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε τις φέτες ντομάτας, και τα υπόλοιπα κολοκυθάκια και μελιτζάνες. Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη). Αφού λιώσουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέστε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά μέχρι να κάνει φυσαλίδες. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί. Το ξαναβάζουμε στην φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για 10 – 12 λεπτά. Προσθέτουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τις ντομάτες και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Κάνουμε μια άλλη στρώση από κολοκυθάκια και μελιτζάνες και τριμμένο τυρί από πάνω. Ψήνουμε το ογκρατέν μας για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι οι άκρες να ροδίσουν ελαφρά.