Οσπρια και σπανάκι σε έναν υγιεινό και νόστιμο συνδυασμό, που αποτελεί ένα πιάτο για όλη την οικογένεια το οποίο μπορεί να φαγωθεί όλες τις εποχές του χρόνου.

Υλικά

300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
500 γρ. σπανάκι
500 γρ. σέσκουλα ή άλλα χόρτα π.χ. ζοχοί
1/2 ματσάκι μυρώνια, καυκαλήθρες, άνηθο και 2 κλωναράκια μάραθο (ή 1 κουταλάκι γλυκού μαραθόσπορο)
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό από μισό λεμόνι 
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφού καθαρίσουμε καλά και πλύνουμε τα χόρτα τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Ζεματάμε τα φασόλια για 4′-5′ και πετάμε το νερό. Τα βάζουμε να βράσουν σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι εντελώς. Λίγο πριν τα βγάλουμε προσθέτουμε αλάτι. Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα και τα γυρίζουμε ώσπου να μαραθούν. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα μυρωδικά χοντροκομμένα (και το μαραθόσπορο), τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και τα φασόλια και τα μαγειρεύουμε άλλα 10′-15΄, δοκιμάζοντας το αλάτι. Ανακατεύουμε μια-δυο φορές προσεκτικά. Προσθέτουμε λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα σερβίρουμε.