Ερευνες δείχνουν ότι ένα ευρύ φάσμα υγιεινών τροφών μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα όπως τα καρύδια, τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος, οι φράουλες και κάποια είδη τσαγιού. Τα βότανα και τα μυρωδικά – όπως το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, το δενδρολίβανο, το θυμάρι και η ρίγανη – έχουν επίσης δείξει ότι μειώνουν τις φλεγμονές, το οίδημα και τον πόνο. Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη «νόστιμη» επιστήμη; Οι μηχανισμοί με τους οποίους οι τροφές μειώνουν τη φλεγμονή (που μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή να είναι χρόνια) ποικίλλουν –  και ολοένα και περισσότερες συνδέσεις ανακαλύπτονται όσο οι έρευνες προχωρούν. Οι φυτικές τροφές με έντονο χρώμα είναι υψηλές σε φυτοθρεπτικά συστατικά (ουσίες που παράγουν τα φυτά για να προστατευθούν από το υπεριώδες φως και άλλες περιβαλλοντικές βλάβες) και επίσης μειώνουν την κυτοκίνη που ονομάζεται παράγοντας νέκρωσης όγκου α (TNF-Alpha) καθώς και την Αντιδρώσα Πρωτεΐνη C (CPR), που πυροδοτούν τη φλεγμονή. Ορισμένα τρόφιμα βοηθούν επίσης στη μείωση των βακτηρίων και των μικροβιακών επιθέσεων, βοηθώντας έτσι το σώμα μας να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή.
Πότε πρέπει να τρώμε αυτά τα «μαγικά» τρόφιμα; Η απλή απάντηση, λέει η αμερικανίδα διατροφολόγος Λόρεν Αντονούτσι στο δρομικό περιοδικό «Competitor Running», είναι όσο το δυνατόν πιο συχνά. «Χωρίς να τρελαίνεστε ή να κάθεστε να μετράτε γραμμάρια, αγοράστε, μαγειρέψτε και απολαύστε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. «Παίξτε» με τα χρωματιστά τρόφιμα και τρώτε πέντε μερίδες ημερησίως. Πιείτε τσάγια και χρησιμοποιήστε πολλά μυρωδικά στη μαγειρική σας. Αυτό θα μεγιστοποιήσει την ανάρρωσή σας και τη διάρκεια της αθλητικής σας ζωής, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών από τις ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονές».