Ποιος δεν αγαπάει τα παραδοσιακά γεμιστά με ρύζι; Ενα καλοκαιρινό, πεντανόστιμο, λαδερό πιάτο που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια με τη συνοδεία φέτας, πράσινης σαλάτας, ακόμη και γιαουρτιού.

Yλικά 

6 πιπεριές

6 ντομάτες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το τελείωμα

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 φλ. ρύζι

αλάτι και πιπέρι

1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

κουκουνάρι και σταφίδες προαιρετικά

Εκτέλεση

Αφού ξεπλύνουμε τα λαχανικά μας κόβουμε το επάνω μέρος με το κοτσάνι από τις πιπεριές, το επονομαζόμενο καπάκι και τις ξεσποριάζουμε. Κάνουμε το ίδιο και με τις ντομάτες και με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρούμε την ψίχα τους. Την ψιλοκόβουμε και την κρατάμε στην άκρη μαζί με τα καπάκια από τα λαχανικά.  Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και την ψιλοκομμένη ψίχα από τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, ανακατεύουμε ελαφρά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το ρύζι να τραβήξει τα υγρά από τις ντομάτες και να μαγειρευτεί για το μισό χρόνο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο (προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε κουκουνάρι και σταφίδες) 
και γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί, βάζουμε τα καπάκια τους και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Συνοδέψτε με φέτα και πράσινη σαλάτα, αλλά και γιαούρτι. 
Εκτός από ντομάτες και πιπεριές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μελιτζάνες, κολοκύθια και κρεμμύδια.