Ο ένας, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έφθασε στη Σιγκαπούρη χθες το πρωί με το Air Force One, αφότου έκανε άνω – κάτω τη σύνοδο κορυφής του G7 στον Καναδά και συγκρούστηκε με τους κυριότερους συμμάχους του. Ο άλλος, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, αφίχθη με κανονική πτήση της Air China λίγες ώρες νωρίτερα. Αύριο το πρωί θα καθίσουν ενώπιος ενωπίω σε μια ιστορική συνάντηση με αβέβαιο αποτέλεσμα. Με διακύβευμα το πυρηνικό μέλλον της Βόρειας Κορέας και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, η συνάντηση αυτή θα είναι η πρώτη στην Ιστορία ανάμεσα σε αμερικανό πρόεδρο και βορειοκορεάτη ηγέτη.
Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Κιμ είναι τόσο απρόβλεπτοι, ώστε κανείς δεν βάζει στοίχημα για το τι θα γίνει στη συνάντησή τους αύριο το πρωί, τοπική ώρα. Πριν από μερικούς μήνες, οι δύο χώρες βρίσκονταν στο χείλος του πολέμου. Και πριν από μόλις δύο εβδομάδες, όλα έδειχναν ότι η σύνοδος δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Τραμπ, που έχει διακηρύξει πως έχει τόσο μεγάλο διαπραγματευτικό ταλέντο ώστε δεν δέχθηκε καν να προετοιμαστεί για τη συνάντηση, θα βρεθεί απέναντι στον ηγέτη μιας από τις πιο απομονωμένες χώρες του κόσμου. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως θα είναι μια συνάντηση με εντελώς διαφορετικές προσδοκίες. Ο αμερικανός πρόεδρος περιμένει την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, με τον Κιμ (για τον οποίο κανένας ειδικός δεν πιστεύει ότι είναι έτοιμος να παρατήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο) να θέλει να εξασφαλίσει βοήθεια για τη βελτίωση της οικονομίας της πάμφτωχης χώρας του.
Το διεθνές ενδιαφέρον είναι τεράστιο και στη Σιγκαπούρη έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 2.500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στο νησί Σεντόζα – ένας όχι πολύ καλός οιωνός για τους γνωρίζοντες. Εως το 1830 το νησί ήταν γνωστό με το όνομα που του είχαν δώσει οι αυτόχθονες κάτοικοι Μαλάι και σήμαινε «το νησί όπου ο θάνατος έρχεται από πίσω». Κάποιοι πιστεύουν ότι έχει τις ρίζες του στα χρόνια της πειρατείας, των λεηλασιών και της αιματοχυσίας στις γύρω θάλασσες. Στη διάρκεια του Β" Παγκόσμιου Πολέμου οι ιαπωνικές δυνάμεις το χρησιμοποιούσαν ως στρατόπεδο για τους βρετανούς και τους αμερικανούς αιχμαλώτους. Οι παραλίες του έγιναν τόπος μαζικών εκτελέσεων, με μεγάλο αριθμό Κινέζων με καταγωγή από τη Σιγκαπούρη να δολοφονούνται με την υποψία ότι εμπλέκονταν σε δραστηριότητες κατά των Ιαπώνων.

Μέσω Κρήτης στη Σιγκαπούρη το Air Force One

Από το Κεμπέκ του Καναδά στη Σιγκαπούρη μέσω Κρήτης βρέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το προεδρικό Air Force One προσγειώθηκε και παρέμεινε για περίπου δύο ώρες χθες τα ξεμερώματα στην αμερικανική βάση της Σούδας, προκειμένου να ανεφοδιαστεί. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η συνοδεία του παρέμειναν στο αεροσκάφος, αλλά έως την αναχώρησή τους από τη Σούδα τα μέτρα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή παρέμειναν αυξημένα, ενώ στον εναέριο χώρο του αεροδρομίου πετούσε επί ώρες ελικόπτερο.