Από τα πιο νόστιμα θαλασσινά τα καλαμάρια μπορούν να μαγειρευτούν με τρόπο που να αποτελέσουν ένα εύκολο, πεντανόστιμο και υγιεινό πιάτο, με υλικά που διαθέτουμε στην κουζίνα μας, όπως στη συνταγή μας που τα θέλει γεμιστά με φέτα και ντομάτα. 

Υλικά 

4 μεγάλα καλαμάρια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένα)
1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κύβους
2 φλιτζάνια φέτα σε μικρά κομμάτια
1/2 φλιτζάνι ξινομυζήθρα 
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κουταλιά σούπας πολτό ελιάς
πιπέρι και αλάτι

Για τη σάλτσα

λάδι
φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
ντοματίνια και μαρούλι ή άλλα πράσινα λαχανικά για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια και τα αφήνουμε ανάποδα να στραγγίσουν τα υγρά τους. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τη ντομάτα, την φέτα, την ξινομυζήθρα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, τον πολτό ελιάς και αλατοπιπερώνουμε, μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους. Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε ένα ένα τα καλαμάρια με το μείγμα μας και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα. Ψήνουμε στη σχάρα ή στο φούρνο. Στη σχάρα ψήνουμε τα καλαμάρια για 7 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά και στη συνέχεια τα περιχύνουμε με το  λάδι και τον φρέσκο βασιλικό, που τα έχουμε χτυπήσει σε πηχτή σάλτα. Στον φούρνο ψήνουμε για 20-25 λεπτά αφού πρώτα περιχύσουμε τα καλαμάρια με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με σαλάτα πράσινη και ντοματίνια.