Αν και είναι ένα από τα πιο γευστικά λαδερά πιάτα λαχανικών, ειδικά τώρα που είναι στην εποχή τους, καταναλώνεται δύσκολα από αρκετούς. Ο λόγος έχει να κάνει με το άτσαλο μαγείρεμά τους. Το θέμα είναι να καθαρίσεις σωστά το κοτσανάκι τους ξεφλουδίζοντας περιμετρικά ώστε να μην φύγουν τα σπόρια τους και σαλιάσουν. Αξίζει να τους δώσετε μια ακόμη ευκαιρία. Η συνταγή μας είναι μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής με λιαστή ντομάτα, βασιλικό και φέτα.

Υλικά

1 κιλό μπάμιες

80 ml ξίδι

200 ml ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για τις μπάμιες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους

30 ml πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε 500 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου

100 γραμμάρια λιαστή ντομάτα, σε λωρίδες

3 κουταλιές σούπας φρέσκο βασιλικό

αλάτι, πιπέρι

250 γραμμάρια φέτα, χονδροτριμμένη

Eκτέλεση

Καθαρίζουμε το κοτσάνι από τις μπάμιες, τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε και τις ραντίζουμε με το ξίδι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και περνάμε λίγες λίγες τις μπάμιες για να κάνουν κρούστα. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί με τις μύτες προς τα επάνω. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα 100 ml ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες, τον τον αραιωμένο πελτέ και τη λιαστή ντομάτα. Χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της φωτιάς και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε τον βασιλικό και ανακατεύουμε. Με αυτή τη σάλτσα περιχύνουμε τις μπάμιες και αλατοπιπερώνουμε. Βρέχουμε μια λαδόκολλα και σκεπάζουμε με αυτή το ταψί. Ψήνουμε στους 165°C για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με τη φέτα, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα 100 ml ελαιόλαδου και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμη.