Συνηθίζουμε να τρώμε το μπρόκολο βραστό σε σαλάτα, ως συνοδευτικό, ωστόσο μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους και να αποτελέσει ένα νόστιμο κύριο πιάτο, όπως στη συνταγή μας για μπρόκολο ογκρατέν με κρέμα γιαουρτιού.

Υλικά

1 μπρόκολα (περίπου 500 γραμμάρια)

10 ml ελαιόλαδο

1 μικρό πράσο, ψιλοκομμένο

1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

30 ml κόκκινο ξηρό κρασί

10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

30 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα γιαουρτιού

300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (κατά προτίμηση 2% λιπαρά)

1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο 

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

30 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

λίγο ελαιόλαδο 

Εκτέλεση

Αφαιρούμε από το μπρόκολο το σκληρό μέρος από το κοτσάνι του, το αλατίζουμε και το βάζουμε σε κατσαρόλα, με τη βάση προς τα κάτω, με τόσο νερό ώστε να το καλύπτει. Το βράζουμε για περίπου 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό. Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίξει. Μόλις κρυώσει, το χωρίζουμε σε μπουκετάκια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσα και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε στη φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Σε ένα ταψί απλώνουμε το μπρόκολο, τα ντοματίνια και τα σοταρισμένα πράσα με το σκόρδο. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τα αβγά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά, ώσπου να ενωθούν τα υλικά. Περιχύνουμε το φαγητό με την κρέμα γιαουρτιού, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, έως ότου να ροδίσει η κρούστα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.