Συναγερμός σήμανε χθες το μεσημέρι στο «Πεντάγωνο» αλλά και στην Αστυνομία όταν ένας Τούρκος με εκσκαπτικό μηχάνημα πέρασε παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές του Εβρου. Οι έλληνες στρατιώτες του φυλακίου επενέβησαν αμέσως και τον παρέδωσαν στην Αστυνομία.
Η υπόθεση που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε ένα νέο διπλωματικό θρίλερ εκτυλίχθηκε γύρω στις τέσσερις το μεσημέρι, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πέρασε τα σύνορα με τον εκσκαφέα. Μαρτυρίες αναφέρουν πως του φώναζαν να σταματήσει τόσο από το τουρκικό όσο και από το ελληνικό φυλάκιο, αλλά ο Τούρκος συνέχισε την πορεία του. Η κατάσταση στην περιοχή της συνοριογραμμής του Εβρου είναι ιδιαίτερα φορτισμένη ειδικά μετά τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών τον περασμένο Μάρτιο και γι" αυτόν τον λόγο έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο ασφάλειας του ελληνικού Στρατού. Επιπλέον, λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών από τη δίοδο του Εβρου, έχει αυξηθεί και η αστυνομική επιτήρηση. Στο γενικότερο κλίμα σύγχυσης που επικρατεί και υπό τα παραπάνω δεδομένα αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι ο Τούρκος ήταν στρατιωτικός. Ο ίδιος όμως ανέφερε πως ήταν πολίτης και εργαζόταν στον Δήμο Αδριανούπουλης και ότι πέρασε κατά λάθος τη συνοριογραμμή. Ο Τούρκος οδηγήθηκε στις αστυνομικές Αρχές Ορεστιάδας, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών.
Η είδηση μεταδόθηκε αμέσως και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μετέδωσαν δηλώσεις του δημάρχου Αδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν, ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για υπάλληλο του δήμου που εκτελούσε χωματουργικές εργασίες. Πρόσθεσε δε πως ήδη έχει γίνει η επικοινωνία για την απελευθέρωσή του.