ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η κατάθλιψη
Είμαι γυναίκα 53 ετών, παντρεμένη, με ένα παιδί. Νομίζω ότι έχω κατάθλιψη. Δεν μπορώ να σηκωθώ το πρωί από το κρεβάτι και δεν έχω διάθεση για τίποτα. Η ψυχολόγος που επισκέφθηκα αρκετές φορές συμπέρανε ότι δεν έχω κατάθλιψη. Τι μπορώ να κάνω; (Π.Κ., Αθήνα)
Η ψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Γαρυφαλλιά Χαλκούση απαντά ότι τα στοιχεία που αναφέρετε δεν είναι αρκετά. Θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ψυχίατρο, που είναι ο αρμόδιος να διαγνώσει εάν πάσχετε από αμιγώς ψυχική νόσο και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Τα συμπτώματα που αναφέρετε δεν αρκούν για να τεθεί η διάγνωση της κατάθλιψης. Είναι επίσης πιθανό να οφείλονται σε ένα οργανικό νόσημα, όπως μια ορμονική διαταραχή (λ.χ. του θυρεοειδούς αδένα), που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της κατάθλιψης. Εάν ο ψυχίατρος διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για ψυχικό νόσημα, θα σας παραπέμψει σε γιατρό άλλης ειδικότητας για κλινική εκτίμηση και πιθανώς εργαστηριακές εξετάσεις

OΣΤΑ
Η αγωγή για
την οστεοπόρωση
Είμαι γυναίκα 82 ετών. Παίρνω για την οστεοπόρωση ένα δισκίο με 500 mg ασβεστίου και βιταμίνη D3 των 1.000 μονάδων καθημερινά και πίνω ένα φλιτζάνι γάλα την ημέρα. Εχω επίσης ένα ανεύρυσμα στη θωρακική αορτή 4,5 χιλ. Τι να κάνω για να μη χειροτερεύσουν; (Σ.Δ.)
Ο ομότιμος καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Λυρίτης απαντά ότι εάν δεν υπάρχει ιστορικό κατάγματος και η μέτρηση οστικής πυκνότητας στο ισχίο έχει δείξει απλή οστεοπενία, η αγωγή που παίρνετε αρκεί. Ο κύριος κίνδυνος μετά τα 80 χρόνια είναι οι πτώσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κάταγμα ισχίου ακόμα και σε άτομα με απλή οστεοπενία. Γι" αυτό πρέπει να ελεγχθεί η ισορροπία σας και η πιθανότητα μελλοντικών πτώσεων. Εάν κατά το προηγούμενο έτος είχαν συμβεί πάνω από δύο πτώσεις (ανεξαρτήτως αιτίας και αποτελέσματος), ο κίνδυνος μελλοντικού κατάγματος θεωρείται μεγάλος και θα πρέπει μάλλον να πάρετε – εκτός από την αγωγή που παίρνετε – και θεραπεία για την οστεοπόρωση που θα συστήσει ο ειδικός γιατρός. Επίσης, αν έχετε αστάθεια ή είχατε πάνω από δύο πτώσεις το προηγούμενο έτος, θα πρέπει να εξετάσετε με τον γιατρό σας την πιθανή ανάγκη για χρήση βοηθήματος στη βάδιση. Οσον αφορά το ανεύρυσμα, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανός Ρόκας απαντά ότι η «μεγάλη» αρτηριακή πίεσή σας δεν πρέπει να ανέβει ποτέ πάνω από 12-13. Αν το ανεύρυσμα έχει διαγνωστεί πρόσφατα, θα πρέπει να κάνετε ξανά σε έξι μήνες ένα υπερηχογράφημα για να διαπιστωθεί εάν αυτό μεγαλώνει. Εάν μεγαλώνει, θα πρέπει να το παρακολουθείτε με υπερηχογράφημα κάθε έξι μήνες και με αξονική τομογραφία κάθε δύο χρόνια. Εάν έχει διαγνωστεί παλαιότερα και παραμένει σταθερό, αρκεί ένα υπερηχογράφημα τον χρόνο και μια αξονική τομογραφία εφάπαξ, εάν δεν έχετε ήδη κάνει.