Στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και στους πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται στις φυλακές της χώρας απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ 2017.

«Το Βραβείο είναι για όλους τους Βενεζουελάνους στη χώρα και παντού στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, στην τελετή απονομή. Ο πρόεδρος τόνισε ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα επιδεινώνεται και ζήτησε «ελεύθερες εκλογές με τη συμμετοχή όλων, ώστε οι πολίτες της Βενεζουέλας να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους».

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Μαδούρο αποφάσισε με αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τρόπο να απαγορεύσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στη δημοκρατία, στην αξιοπρέπεια και την ελευθερία», δήλωσε.

«Το Βραβείο τιμά τις μητέρες που πεινούν για να ταΐσουν τα παιδιά τους, για τα παιδιά που ψάχνουν στα σκουπίδια για να μην πεθάνουν από την πείνα, για τους ηλικιωμένους που πεθαίνουν χωρίς φάρμακα. Το βραβείο τιμάει ακόμα το νέο που έχει μεταναστεύσει από απόγνωση για να βρει ευκαιρίες αλλού και τη δασκάλα που αγνοεί τις παρωπίδες της ιδεολογίας για να διδάξει ελεύθερους ανθρώπους στη Βενεζουέλα», τόνισε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, Χούλιο Μπόρχες.

«Τιμά όλους αυτούς που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βενεζουέλα, του δημοσιογράφους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να δείξουν τα πραγματικά γεγονότα που κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν» είπε, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «η πείνα έχει γίνει πια πολιτικό σύστημα στη Βενεζουέλα. Το 75% των πολιτών έχουν χάσει 10 κιλά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες».

Παράλληλα, ο κ. Μπόρχες ζήτησε ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθήσουν πολύ στενά τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα.

«Αυτό το βραβείο το κάνουμε λουλούδια για τους τάφους των 350.000 ανθρώπων και πλέον που θρηνούν οι οικογένειές τους. Σε αντίθεση με αυτούς που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία στη Βενεζουέλα, που κυβερνούν με όπλα και ξιφολόγχες καταπατώντας το σύνταγμα και τους νόμους της δημοκρατίας μας, εμείς θέλουμε ειρήνη. Δε ζητάμε εκδίκηση αλλά δικαιοσύνη», είπε ο αυτοεξόριστος δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέζμα, πολιτικός κρατούμενος και τώρα αυτοεξόριστος στην Ευρώπη.

«Αυτό το βραβείο μας δίνει περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας», είπε κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του ΕΚ.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. θεσμοθετήθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισαν η Νάντια Μουράντ και η Λαμίγια Χατζι Μπασάρ.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από τις πολιτικές ομάδες του ΕΚ ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρεις επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.