Σαν βόμβα έσκασε στην Κύπρο ότι υπάρχει και χαλούμι… μαϊμού. Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο γαλακτοκομικό προϊόν της Κύπρου τίθεται υπό αμφισβήτηση από τους ίδιους τους Κυπρίους και προκαλεί σάλο στη Μεγαλόνησο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της Κύπρου, Νίκου Κουγιάλη, ότι το χαλούμι που εξάγεται στις διεθνείς αγορές δεν είναι το αυθεντικό προϊόν, αλλά πρόκειται για «χαλουμοειδή» και χαλούμια-«μαϊμού», αφήνει εκτεθειμένους άπαντες: την Κυβέρνηση, τρία υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του Γεωργίας, στο οποίο ο ίδιος ο κ. Κουγιάλης είναι επικεφαλής, και γενικά τις πολυετείς προσπάθειες ολόκληρης της βιομηχανίας παραγωγής χαλουμιού, η οποία τοποθέτησε το προϊόν στη θέση που βρίσκεται σήμερα στις διεθνείς αγορές, με την εμπορία του πλέον να κινδυνεύει.

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το προϊόν που φέρνει στην Κύπρο, από εξαγωγές, τα περισσότερα λεφτά ετησίως, με τον αριθμό φέτος να αναμένεται να ξεπεράσει τα €160 εκ. 

Οι δηλώσεις του υπουργού (όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Σημερινή) έφτασαν στ" αφτιά των μεγάλων αλυσίδων υπεραγορών και εμπόρων, οι οποίοι ξεκίνησαν να ζητούν εξηγήσεις από τους προμηθευτές τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, λόγω των κατά καιρούς διατροφικών σκανδάλων που προέκυψαν σε διεθνές επίπεδο, οι μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού εμφανίζονται ιδιαίτερα ευαίσθητες σε τέτοια θέματα και ήδη άρχισαν να πιέζουν για απαντήσεις τα τυροκομεία με τα οποία συνεργάζονται.

Νίκος Χασαπόπουλος