Για παρερμηνεία των δηλώσεων του Γιάνη Βαρουφάκη από την ιστοσελίδα Euractiv κάνει λόγο ανακοίνωση του κινήματος DiEM25, ιδρυτής του οποίου είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Φράση του Γ. Βαρουφάκη παρερμηνεύτηκε και βγήκε ο τίτλος ότι σχεδιάζει να κατέβει υποψήφιος στη Γερμανία για τις ευρωεκλογές του 2019.

Το γεγονός σχολιάζει και ο Γ. Βαρουφάκης σε ανάρτησή του στο twitter, αναφέροντας χαρακτηριστικά «το "δημιουργικό ρεπορτάζ" του Euractiv που όλοι (σχεδόν) κατανάλωσαν άνευ δεύτερης σκέψης… ».

Στην ανακοίνωσή του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ιδού πώς προέκυψε η παρερμηνεία των λεγομένων του Γιάνη Βαρουφάκη» το κίνημα DiEM25 αναφέρει:

«Σε ένα κατά τα άλλα ακριβές άρθρο, ο Γάλλος ανταποκριτής από το Euroactiv έκανε λάθος αναφορά σε λεγόμενα του Γιάνη Βαρουφάκη, συνιδρυτή του DiEM25, αποδίδοντάς του τα ακόλουθα:

«Ο Βαρουφάκης σχεδιάζει να κατέβει στις Ευρωεκλογές του 2019, ακόμα κι αν, όπως ο ίδιος δηλώνει, η Ευρωβουλή "δεν είναι πραγματική βουλή". Ωστόσο θέλει να κατέβει υποψήφιος στη Γερμανία "ώστε να δείξει ότι το Ομοσπονδιακό Σύστημα είναι πιθανό κι ότι η τρέχουσα πολιτική της Γερμανίας είναι επιζήμια για τους Γερμανούς" «.

Δεν έγινε ανακοίνωση για συγκεκριμένο υποψήφιο

Αυτή η φράση δεν είναι ακριβής (*). Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε την πρόθεση του DiEM25 να δώσει, στις Ευρωεκλογές του 2019, την ευκαιρία στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υποψηφίους από όλη την Ευρώπη που έχουν ενστερνιστεί τη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη του DiEM25.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επίσης επιβεβαίωσε ότι τα μέλη του DiEM25 συμμετέχουν σε μία συζήτηση για το αν και πώς ένα διεθνικό ψηφοδέλτιο με υποψήφιους, υποστηρικτές του Ευρωπαϊκού New Deal του DiEM25, θα μπορούσε να φτάσει ως τις κάλπες στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.

Για να εξηγήσει το πνεύμα και τη σημασία της διεθνικότητας, ο Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε ως παράδειγμα την πιθανότητα του να κατέβει ένας Έλληνας στη Γερμανία, ένας Γερμανός στην Ελλάδα, ένας Ιταλός στη Γαλλία κτλ, στο νόημα ενός μοναδικού πανευρωπαϊκού ψηφοδελτίου. Δεν έγινε ποτέ καμία ανακοίνωση σχετικά με κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο σε οποιαδήποτε χώρα.

(*) Την προηγούμενη βδομάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε πολλές συνεντεύξεις στα γαλλικά Μ.Μ.Ε. Δεν έδωσε καμία συνέντευξη στο Euroactiv. Ίσως αυτό εξηγεί και τη δημιουργικό αυτοσχεδιασμό του ρεπόρτερ στην ερμηνεία των λεγομένων του Γιάνη Βαρουφάκη» καταλήγει η ανακοίνωση.