«Δόξα τω Θεώ, μιλάμε για αυτό!» ήταν η αντίδραση της Τζέιν Φόντα για τον παραγωγό Χάρβεϊ Ουαϊνστάιν ο οποίος κατηγορείται από πολλές ηθοποιούς για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό. «Ομως δεν είναι η μοναδική περίπτωση… Είναι πολύ, πολύ διαδεδομένο», σχολίασε η βραβευμένη ηθοποιός.

Σε συνέντευξή της, που μαγνητοσκοπήθηκε σήμερα αλλά θα προβληθεί τη Δευτέρα από το BBC, η Φόντα εξήγησε ότι άκουσε τις κατηγορίες κατά του Ουαϊνστάιν πριν από περίπου ένα χρόνο αλλά δεν ήθελε να μιλήσει δημοσίως για να μην αποκαλύψει την ταυτότητα μιας από τις γυναίκες που έπεσαν θύματά του. «Θα έπρεπε να είμαι γενναιότερη και νομίζω ότι από τώρα θα είμαι πιο θαρραλέα όταν ακούω τέτοιες ιστορίες», πρόσθεσε.

Θέλω να ξέρω «τι είδους οργασμό έχεις»

Η σταρ, που θα κλείσει τα 80 το Δεκέμβριο, είχε αποκαλύψει σε βρετανικό περιοδικό ότι τη βίασαν όταν ήταν παιδί. Στο BBC αφηγήθηκε ότι όταν ήταν 21 ετών παρενοχλήθηκε από γάλλο δημιουργό που της είπε ότι έπρεπε να ξέρει «τι είδους οργασμό έχει» για να της δώσει ρόλο.

Η σεξουαλική παρενόχληση γίνεται παντού, όχι μόνο στο Χόλιγουντ, και εξαπλώνεται επειδή η εξουσία είναι στα χέρια των ανδρών και οι γυναίκες διστάζουν να μιλήσουν, επειδή φοβούνται πως δεν θα τις πιστέψουν, τόνισε η Φόντα.

Στη συνέντευξη αυτή, η ηθοποιός αναφέρθηκε επίσης στα σεξουαλικά σκάνδαλα του ηθοποιού Μπιλ Κόσμπι, του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Σήμερα έχουμε έναν πρόεδρο για τον οποίο γνωρίζουμε ότι έκανε το ίδιο πράγμα», είπε.