«Ο νέος φορέας θα γίνει ο άλλος πόλος κυβερνητικής πρότασης απέναντι στη ΝΔ» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υποψήφιος για την ηγεσία του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, επισημαίνοντας παράλληλα πως το εγχείρημα έρχεται να «αμφισβητήσει το τεχνητό δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ». «Καθένας θα κριθεί για την πορεία του, τις θέσεις του και το όραμά του» αναφέρει για τη δική του υποψηφιότητα, ενώ προσθέτει πως ο ίδιος εκφράζει μια «αντίληψη συνέπειας, ιδεών και ευθύνης για όλη τη νέα γενιά που αγωνίζεται με αξιοπρέπεια». Σχολιάζοντας τη διαδικασία εκλογής, εξάλλου, σημειώνει πως «η πρόταση της Vodafone δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» και προτρέπει: «Ας κρατήσουμε όλοι χαμηλούς τόνους ώστε να μην απαξιωθεί η διαδικασία».

Γιατί είστε υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα;

Σήμερα υλοποιείται αυτό που έθεσα ως κεντρικό αίτημα με την υποψηφιότητά μου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2015: η ίδρυση του ενιαίου φορέα της προοδευτικής παράταξης. Ο φορέας αυτός θα γίνει ο άλλος πόλος κυβερνητικής πρότασης απέναντι στη ΝΔ. Το αίτημα για ανανέωση να γίνει πράξη μέσα από τις θέσεις και το παράδειγμα του καθενός. Η ανανέωση που λειτουργεί ως βιτρίνα κομματικών μηχανισμών, «στρατηγών» του παρελθόντος ή κάποιου πρώην προέδρου, είναι μια ακόμη αναπαλαίωση. Προσωπικά δεν διαπραγματεύομαι την άποψή μου με κανέναν από τους παραπάνω. Γι" αυτό και η υποψηφιότητά μου, καταλαβαίνω, δεν μπορεί να ασκεί ιδιαίτερη έλξη σε ανθρώπους με αυτή την αντίληψη.

Οι μισοί υποψήφιοι είναι ενεργά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η συνθήκη καθιστά πιο δύσκολο να ακουστεί η φωνή σας;

Ο θόρυβος των πρώτων ημερών σιγά σιγά κοπάζει. Καλές οι στοιχηματικές εταιρείες, καλά τα «share» και τα «like», αλλά η απάντηση στα ερωτήματα είναι η πολιτική. Καθένας θα κριθεί για την πορεία του, τις θέσεις του και το όραμά του για την προοπτική της παράταξης και φυσικά πώς βλέπει την Ελλάδα, τις λύσεις και το μέλλον. Το νόημα της συμμετοχής μας είναι πέραν της παράταξης, είναι ο μεγάλος ορίζοντας της πατρίδας μας.

Ποιο είναι το στίγμα σας;

Εκφράζω μια αντίληψη συνέπειας, ιδεών και ευθύνης για όλη τη γενιά μας που αγωνίζεται με αξιοπρέπεια. Επιδιώκω μια νέα συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και τον επιχειρηματικό κόσμο που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή πλούτου, νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς και εργαζομένους που μπορούν να κάνουν όνειρα και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Θέλω όλοι να αισθανθούν μέτοχοι στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια και να εισπράξουν το μέρισμα του αγώνα τους.

Είναι το ΠΑΣΟΚ έτοιμο να αυτοδιαλυθεί;

Εχω ήδη εκφραστεί ξεκάθαρα για τη θέση μου στην πρώτη ερώτησή σας. Τίμησα το ΠΑΣΟΚ και το τιμώ, όπως και όλοι όσοι – χωρίς ευθύνες για λάθη και παθογένειες του παρελθόντος – κρατήσαμε την παράταξη όρθια στα δύσκολα, αναλαμβάνοντας το κόστος για όσους λαΐκισαν και μετά δραπέτευσαν στον ΣΥΡΙΖΑ και αλλού. Υπερασπιστήκαμε το τεράστιο έργο του ΠΑΣΟΚ, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2009-2011, αντισταθήκαμε στον λαϊκισμό, δείξαμε τον δρόμο της συναίνεσης και σταθήκαμε με σεβασμό στην ιστορία της παράταξης.

Για τις διαφωνίες επί της διαδικασίας, ιδίως για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, ποια είναι η θέση σας;

Κρατώ χαμηλούς τόνους γιατί ενδιαφέρομαι για μια μεγάλη παράταξη, όχι για ένα μικρό κόμμα. Δεν χρησιμοποίησα και δεν δημιούργησα τεχνητές αντιπαραθέσεις. Δεν έφτιαξα επικοινωνιακό «προφίλ» μειώνοντας την αρχηγό του κόμματος. Γνωρίζω το κόστος, αλλά δεν με αφορά. Οι αντιρρήσεις μου είναι πολιτικές και έχουν περιεχόμενο. Δεν γοητεύθηκα από το «αντι-Τσίπρας», «αντι-Φώφη». Οποιος με στηρίζει, στηρίζει τον Οδυσσέα. Ολοι επιθυμούμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Εφόσον οι επιστήμονες του κλάδου εγγυηθούν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της διαδικασίας, θα γίνει. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε στην προηγούμενη διαδικασία πήγαν όλα τέλεια. Ομως ποτέ δεν έθεσα δημόσια τέτοια ζητήματα, γιατί θα πλήγωνα περισσότερο την παράταξη, θα αποθάρρυνα τους πολίτες να μας εμπιστευθούν και σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ. Στηρίζω καθετί που ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος.
Είναι κατανοητό, βέβαια, από όλους ότι η πρόταση της Vodafone δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αφού πρώτα ο κ. Αλιβιζάτος διερευνήσει αξιόπιστες εναλλακτικές επιλογές, πρέπει να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υποψηφίων μαζί του. Ας κρατήσουμε όλοι χαμηλούς τόνους ώστε να μην απαξιωθεί η διαδικασία.

Μπορεί ο νέος φορέας να αντέξει την πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;

Αυτό ακριβώς το τεχνητό δίπολο ερχόμαστε να αμφισβητήσουμε. Στρατηγικός στόχος της παράταξής μας είναι η συγκρότηση του άλλου κυβερνητικού πόλου έναντι της ΝΔ. Να ηττηθεί κατά κράτος ο εθνικολαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις εκλογές και στην κοινωνία, αλλά και να καταδικαστεί αμετάκλητα στη συνείδηση των πολιτών. Καταθέτουμε την προοδευτική κυβερνητική πρόταση απέναντι στον συντηρητισμό της ΝΔ. Και δημιουργούμε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, με όλους τους προοδευτικούς πολίτες, ακόμη με αυτούς που εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα στις τελευταίες εκλογές, ψήφισαν ΝΔ για να απορρίψουν τον κ. Τσίπρα απαντώντας στο δίλημμα «Τσίπρας ή ΝΔ» ή επέλεξαν την αποχή.  

Πώς θα προσελκύσετε τους ψηφοφόρους που έφυγαν από τον χώρο για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα;

Σίγουρα όχι μιμούμενοι τον κ. Τσίπρα. Οποιος τον μιμηθεί, να ξέρει πως οι πολίτες θα επιλέξουν τον αυθεντικό και ο μιμητής θα καταλήξει ένας νέος Σπίρτζης του Τσίπρα. Εμείς μιλάμε με το παράδειγμά μας: δεν υποσχεθήκαμε τα πάντα σε όλους, δεν «σκίσαμε Μνημόνια», δεν θέλουμε να ισοπεδώσουμε ιδεολογίες χάριν συμφερόντων ή ιδεοληψιών. Το δίλημμα είναι αν επιλέγουμε την κοινωνία των λίγων ή την κοινωνία των πολλών. Η απάντησή μου είναι πως ανάπτυξη για μένα είναι η ευημερία των πολλών.