Μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις σχέσεις της με την Εκκλησία έστειλε από τον Αγιο Ευστράτιο Λήμνου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημειώνοντας, απευθυνόμενος στοn Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πως «δεν πρέπει να υπονομεύει ο ένας τον άλλο». Φράση που εμμέσως δεν αποκλείεται να αναφερόταν στην πρόσφατη σύγκρουση των δύο πλευρών για το θέμα των θρησκευτικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τα παραπάνω στην ομιλία του στο Μουσείο Δημοκρατίας παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο άνδρες βρίσκονται στο νησί προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοινού τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο κ.Ιερώνυμος μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας. «Κύριε πρωθυπουργέ υπάρχει αναβρασμός και πρέπει να προλάβουμε. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μας. Να βάλουμε πλάτη. Δεν είναι καιρός να υπονομεύει ο ένας τον άλλο». Παρόμοια στόχευση είχε και μία άλλη αποστροφή του λόγου του. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Ιερώνυμος ανέφερε πως δεν πρέπει να αφήνουμε πείσματα, «πράγματα που μας έχουν πληγώσει και μας πληγώνουν, τα οποία αν τα αναλογιστεί κανείς είναι χωρίς σοβαρότητα».

Η κοινή παρουσία Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού στη Λήμνο επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τις άριστες σχέσεις που διατηρούν οι δύο άνδρες. Μάλιστα, στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Aρχιεπίσκοπο για την «εξαιρετική ιδέα να έρθουμε μία τέτοια ημέρα σ" έναν ιστορικό και μαρτυρικό τόπο».

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα, σ’ αυτή τη μικρή γωνιά της Ελλάδος και εξέφρασε την ανάγκη να κινηθούμε όλοι οι Έλληνες μαζί, ενωμένοι.

«Στο πέρασμα αυτών των λιγοστών παιδιών, στην σημερινή παρέλασή τους, νιώσαμε όλοι μεγάλη συγκίνηση», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στην μαθητική παρέλαση που παρακολούθησε μαζί με τον Πρωθυπουργό στον Άγιο Ευστράτιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως όλοι μας έχουμε τάλαντα, χαρίσματα, άλλος πολλά και άλλος λιγότερα. «Υποχρέωση μας είναι να τα αυξήσουμε αυτά τα χαρίσματα, όχι για τον εαυτό μας, αλλά για τους άλλους».

Ακόμη ο Αρχιεπίσκπος ζήτησε επίμονα όλοι μας να κάνουμε την ιστορία σύμβουλό μας, αδελφό και φίλο μας, «Πρέπει χωρίς προκαταλήψεις να δούμε τί μπορούμε να διδαχθούμε από την ιστορία του τόπου. Να μη φοβηθούμε, έστω και αν έρχεται κόντρα στις πεποιθήσεις μας, να βρούμε τα καλά πράγματα που αξίζει να επαναλάβουμε και όσα άσχημα πρέπει να αποφύγουμε. Από τα καλά και τα άσχημα διδάγματα είναι γεμάτη η ιστορία μας» κατέληξε.

Μετά την εκδήλωση στο Μουσείο Δημοκρατίας ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.