Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί ισχύουσες συνθήκες, ούτε να πιέσει για στενότερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης, στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel .

Ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε η Κομισιόν σε μια ψήφο υπέρ του λεγόμενου Brexit, ο Γιούνκερ απέκλεισε μια σπασμωδική αντίδραση από μέρους των Βρυξελλών.

«Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση υπαρχουσών συνθηκών, αυτό δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των κρατών μελών. Σε μια τέτοια κατάσταση, το να πιέσουμε για να βαθύνουν οι υπάρχοντες κανόνες για την ευρωζώνη δεν θα ήταν ρεαλιστικό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο Παρίσι, ο γάλλος πρόεδροςΦρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «ελπίζει» πως οι Βρετανοι θα θυμηθούν τους στενούς δεσμούς με τον οποίους συνδέονται με την Ευρώπη.

«Είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν και ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα το θυμηθούν όταν φθάσει εκείνη η ημέρα» υπογράμμισε ο Ολάντ.

Στις αρχές Μαρτίου, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους προειδοποίησε ότι ένα Brexit θα είχε επιπτώσεις «σε πολλούς τομείς».