Με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική Ντομένικο Μαντσιόνε, συναντήθηκε στη Ρώμη, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο των επαφών της για την ανάδειξη του ρόλου των περιφερειών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Η περιφερειάρχης, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τη νέα προσφυγική τραγωδία στα ανοικτά της Σικελίας, παρουσίασε τις δράσεις της περιφέρειας Αττικής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Υπογράμμισε, ότι σήμερα, Ιταλία και Ελλάδα «βιώνουμε τις συνέπειες από την έλλειψη συνεκτικής πολιτικής της ΕΕ στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, όπως είχε άλλωστε συμβεί και με τη δημοσιονομική κρίση».

«Ωστόσο, η σημερινή κρίση χρέους, δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι αδράνειας για το προσφυγικό», συνέχισε. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης, ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής απάντησης, στο θέμα, με την συμβολή και των περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Διαφορετικά, το πλήγμα στην αξιοπιστία των θεσμών της ΕΕ, που «ενεργεί πολύ λίγο και πολύ αργά», μπορεί να είναι αναπότρεπτο. «Ήδη, το κύρος της ΕΕ έχει απομειωθεί πολύ στα μάτια των νέων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ντομένικο Μαντσιόνε υπογράμμισε ότι «παραμένει ζητούμενο, η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό – προσφυγικό»και χαρακτήρισε αναγκαιότητα την δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα οδηγήσουν σε ένα «πλαίσιο διάχυτης – ευρείας αποδοχής μεταναστών».

Ο υφυπουργός αναγνώρισε πλήρη ταύτιση στις απόψεις των δύο πλευρών επί του θέματος και συμφώνησαν με την περιφερειάρχη για έναν Οδικό Χάρτη συγκεκριμένων παρεμβάσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Νωρίτερα, η περιφερειάρχης Αττικής είχε συναντηθεί με τον ομόλογό της, του Λάτσιο Νικόλα Τσινγκαρέτι και τον αντιπεριφερειάρχη Μασιμιλιάνο Σμερίλιο, με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες συγκρότησης ενός κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

Τους παρουσίασε, επίσης την πρωτοβουλία της για αποστολή κοινής επιστολής προς τους θεσμούς της ΕΕ, σχετικής με την ανάγκη χρήσης των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων από τις Περιφέρειες καθώς και την αντιμετώπιση του ζητήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων. Πρόταση που αποδέχθηκε ο περιφερειάρχης του Λάτσιο, υπογραμμίζοντας τη χρησιμότητα τέτοιου είδους κινήσεων μεταξύ των Περιφερειών.

«Το προσφυγικό είναι μια κρίσιμη πρόκληση για τα θεμελιώδη ιδεώδη της ΕΕ – αν κατορθώσουμε να αναστρέψουμε τη σημερινή πορεία, τότε μπορεί να πετύχουμε την εμβάθυνση της Δημοκρατίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», είπε χαρακτηριστικά η Ρένα Δούρου.

Τέλος, η περιφερειάρχης αναμενόταν να συναντηθεί αργά το απόγευμα με αντιπροσωπεία της Διάσκεψης των Περιφερειών της Ιταλίας.