«Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και το 2017 υπάρχει, με βάση τα στοιχεία που έχουμε η δυνατότητα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να ξεδιπλωθεί το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», τονίζει ο γραμματέας της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά Fm».

Σημειώνει ότι «είναι πολύ κρίσιμο και γι" αυτό επιμένουμε ότι μέχρι τις 20 Απριλίου πρέπει να έχει τελειώσει η αξιολόγηση, δεν αντέχει η οικονομία άλλη καθυστέρηση».

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση», τόνισε, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μην έχει τελειώσει η διαδικασία της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου και αν υπάρχει η πιθανότητα να ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015.

Σημείωσε ότι «έχουν αντιληφθεί όλοι, το είπε και ο κ. Σόιμπλε κάποια στιγμή, ότι πια η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορούσε για το ασφαλιστικό και δεν μπορεί να κάνει περισσότερα».

Ο κ. Ρήγας είπε, επίσης, ότι θεωρεί πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί «έχουν βάλει μυαλό ως προς το πώς αντιμετωπίζανε όλα αυτά τα θέματα», ότι «ο κ. Σόιμπλε και όλοι όσοι επιβάλανε το ΔΝΤ στην Ευρώπη έχουν εγκλωβιστεί τώρα και βεβαίως πρέπει να πάρουν και τις αποφάσεις τους».

«Εμείς θεωρούμε ανεξάρτητα από το τι θα κάνει τώρα το ΔΝΤ ότι θα μπορούσε να είχε αποχωρήσει και να αναλάβουν οι Ευρωπαϊκοί Μηχανισμοί», τόνισε.

«Εμείς λέμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει και πλεόνασμα να υπάρχει και η ύφεση να μην είναι όσο την προέβλεπαν και ότι συνεπώς «δεν έχουν έρεισμα όσα φαίνεται να προτείνει το ΔΝΤ».

Είπε ότι με το ασφαλιστικό και με το φορολογικό «γίνεται μια προσπάθεια να μην πληγούν και δεν θα πληγούν τα χαμηλά εισοδήματα με αναδιανομή εντός του συστήματος, ώστε να συνεισφέρουν λίγο περισσότερο αυτοί οι οποίοι μπορούν και έχουν τη δυνατότητα».

Ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει την άποψη που έχει για το χρέος εδώ και πολύ καιρό, και πως όμως την έχει «επειδή απέτυχαν τα προηγούμενα προγράμματα και τώρα προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του».

Σημείωσε ότι όμως δεν είναι δυνατόν να μιλάμε μόνο για το χρέος, έχοντας κατεστραμμένη την κοινωνία και πως αυτά τα οποία προτείνονται σημαίνουν καταστροφή της κοινωνίας.

«Μια κατεστραμμένη κοινωνία δεν θα μπορεί να έχει και αναπτυξιακή πορεία. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα», εξήγησε, για να σημειώσει πως «γι" αυτό, η προσπάθεια που κάνουμε εμείς θέλει και την κοινωνία όρθια και το χρέος βιώσιμο και πρέπει να βρούμε εργαλεία και τρόπους ώστε να γίνει αυτό».

Παράλληλα, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή κριτική στη ΝΔ με αφορμή τη στάση της σχετικά με τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

 Είπε ότι «η στάση της έχει αντεθνικά χαρακτηριστικά όταν γνωρίζει ότι οι προτάσεις του ΔΝΤ οδηγούν σε καταστροφή την ελληνική κοινωνία».

«Δεν είναι δυνατόν να μην λέει κουβέντα για το ΔΝΤ και ταυτόχρονα να είναι το παπαγαλάκι του», προσθέτει και τονίζει πως «είναι προφανές ότι η ΝΔ στηρίζει με μανία τα συμφέροντα που τόσα χρόνια αποτελούν την επιτομή της διαπλοκής».

Σε σχετικό ερώτημα διερωτάται: «Τι είδους συνεννόηση μπορεί να υπάρξει όταν βγαίνει η ΝΔ το ίδιο βράδυ και στηρίζει το ΔΝΤ;» και προσθέτει:

«Έχουν δεδομένη τη γραμμή και την ακολουθούν και αυτή είναι να πέσει η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Ρήγας ανέφερε, επίσης, ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να αντέξει αυτή τη στιγμή την κατακραυγή που δέχεται από όλη την ελληνική κοινωνία για τη στήριξη των συνομιλιών αυτών και των σκέψεων του ΔΝΤ».

Σχολιάζοντας δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι «εμείς θα είχαμε κλείσει την αξιολόγηση με άλλο μείγμα πολιτικής», ανέφερε ότι την αντιλαμβάνεται με χιούμορ, γιατί, όπως εξήγησε, «αν εννοεί το μείγμα πολιτικής το οποίο είχαν προτείνει, είχαν συμφωνήσει στα δύο προηγούμενα μνημόνια, καταλαβαίνετε ότι η χώρα θα οδηγούνταν πάλι σε καταστροφικά μονοπάτια».
Σε ερώτημα, τέλος, για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι οι «όποιες συνεργασίες και συναινέσεις διαμορφώνονται πάνω σε πολιτικά προγράμματα» και προσέθεσε: «Είμαστε μια κυβέρνηση με νωπή εντολή. Ούτε το πρόγραμμα, ούτε η στάση του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι τέτοιο».