Για ακόμη μία φορά η Εκκλησία «αφορίζει» την καύση νεκρών και τις νομοθετικές ρυθμίσεις για το θέμα τονίζοντας με ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) πως η αποτέφρωση νεκρών είναι…όμοια με την διαδικασία ανακύκλωσης απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, η Σύνοδος επικρίνει τους Δημάρχους που έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες δημιουργίας χώρων αποτέφρωσης και ζητάει διαβούλευση με τους αρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς. 

Όπως αναφέρει η ΔΙΣ «η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές της σύγχρονης «αποτέφρωσης νεκρών» και της «διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων». 

Στην ίδια ανακοίνωση οι συνοδικοί ιεράρχες αναφέρουν πως ασχολήθηκαν με το εκκρεμές νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα με το άρθρο 21. Σ" αυτό αναφέρεται – όπως λένε – ότι «καθένας μπορεί να επιλέξει, μεταξύ άλλων, τον «τύπο τελετής της κηδείας» του και η δήλωση αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα όργανα ή υπηρεσίες «που επιμελούνται της ταφής του νεκρού», αρκεί να μην προσκρούει σε «κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη»». Όπως σημειώνει η Σύνοδος, με την παραπάνω γενική διατύπωση «παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία της ορθόδοξης Εκκλησίας, οι ιερείς της οποίας δεν μπορούν διά νόμου να υποχρεωθούν να τελέσουν εξόδιο ακολουθία, εάν κάποιος ζήτησε θρησκευτική κηδεία, αλλά με την ίδια ή άλλη δήλωση είχε επιλέξει την αποτέφρωση της σoρού του».

Οι ιεράρχες αναφέρουν ακόμη πως η Εκκλησία θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ως ναό του Αγίου Πνεύματος «και για τον λόγο αυτό η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αντιμετωπίζει το νεκρό σώμα όχι ως «στερεό απόβλητο», όπως οι απολογητές της αποτέφρωσης, αλλά το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος της». 

Επίθεση κατά Δημάρχων

Οι ιεράρχες εκτοξεύουν δε «ιερά» πυρά σε όσους Δημάρχους έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία χώρων αποτέφρωσης νεκρών όπως έκανε πρόσφατα ο Δήμος Αθηναίων.

Συγκεκριμένα η Σύνοδος αναφέρει: «Δυστυχώς ορισμένοι Δήμοι αντί να αντιμετωπίσουν την λειτουργική κατάσταση των κορεσμένων ή προβληματικών κοιμητηρίων τους, σπεύδουν να δηλώσουν έτοιμοι για δαπάνες αγοράς οικοπέδων και εξοπλισμού για την εγκατάσταση κέντρων αποτέφρωσης, ουσιαστικά υπονοώντας, ότι όποιος επιμένει στην παράδοση της ταφής, θα συνεχίσει να υφίσταται απαξιωτική μεταχείριση. Μεθοδολογία ακρωτηριασμού δηλαδή, αντί θεραπείας του προβλήματος, που διαιωνίζεται εκβιαστικά υπέρ της αποτέφρωσης, ώστε η τελευταία να διαφημίζεται ως δήθεν αξιοπρεπής για τον νεκρό και λιγότερο δαπανηρή ή μακάβρια για τους οικείους». Και συνεχίζει η ΔΙΣ: «Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας μέριμνα για τον ορθόδοξο Λαό, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την σύσταση Επιτροπής, η οποία θα υποβάλλει σχετική εισήγηση, ώστε να υπάρξει διαβούλευση της Εκκλησίας με τους αρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς».