Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει ήδη συνομιλήσει με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), για το ενδεχόμενο να σχηματίσει μαζί τους τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνομιλήσει με άλλους δυνητικούς εταίρους, αναφερόμενη στους Πράσινους.

«Εμείς, οι συντηρητικοί, έχουμε μια ξεκάθαρη εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση και η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, έτσι θα εφαρμόσουμε την εντολή αυτή», είπε η Μέρκελ, η οποία αναμένεται να αναλάβει Καγκελάριος για τρίτη θητεία μετά τον θρίαμβο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

«Είμαστε ασφαλώς ανοιχτοί σε συνομιλίες και ήδη είχα μια πρώτη επαφή με τον πρόεδρο του SPD (Ζίγκμαρ Γκάμπριελ), ο οποίος μου είπε ότι το SPD πρέπει να πραγματοποιήσει πρώτα μια σύσκεψη της ηγετικής του ομάδας την Παρασκευή», δήλωσε η Μέρκελ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία αποτέλεσε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να επιμείνει στην διαδικασία των μεταρρυθμίσεων για να γίνει πιο ανταγωνιστική, ανέφερε ακόμη η Μέρκελ. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι «η CDU και η CSU συνεργάζονται στενά. . . είχα ορισμένες πολύ εντατικές συζητήσεις με τον Χορστ Ζεεχόφερ (σ.σ. τον ηγέτη της CSU)», ανέφερε.

Εξάλλου, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στη γερμανική πολιτική έναντι της ευρωζώνης στη διάρκεια της θητείας της.

Η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης επισήμανε πως η εντολή των ψηφοφόρων είναι «να επιδείξουμε υπευθυνότητα για το συμφέρον της Γερμανίας στην πολιτική που ασκούμε στην Ευρώπη και στον κόσμο, και επίσης είναι μια εντολή για μια ενωμένη Ευρώπη».

«Η πορεία της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν θα αλλάξει», υπογράμμισε.

Η Μέρκελ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να εμφανίζεται «ενωμένη». «Είναι μια από τις επιτυχίες μου το ότι εξασφαλίσαμε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή διπλωματία να έχει μία φωνή όσον αφορά τη Συρία. Το θεώρησα καθήκον μου να εξασφαλίσω ότι οι 28 έχουν κοινή άποψη».