Το μικρό λιμάνι της Ναυπάκτου, η γειτονιά του Θερβάντες και του Ανεμογιάννη, εκτός από το πλέον φωτογραφημένο σημείο της πόλης είναι και το ωραιότερο. Για χάρη του συρρέουν κάθε Παρασκευή βράδυ ταξιδιώτες από την Αθήνα αλλά και τις γύρω μεγάλες πόλεις, οι οποίοι ανακατεύονται με τους ντόπιους που δεν χορταίνουν να το απολαμβάνουν περπατώντας γύρω από αυτό
Κάποτε αυτό το λιμανάκι αποτελούσε την πρώτη αμυντική ζώνη του διάσημου Κάστρου, ενώ λίγο έξω από αυτό διεξήχθη η περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Στο εσωτερικό αυτής της πρώτης ζώνης περικλείεται και το λεγόμενο ιστορικό κέντρο.

Όλοι όμως αρχίζουν την περιήγησή τους στην πόλη από το λιμάνι που μοιάζει με πέταλο. Έχει άνοιγμα περίπου 35 μέτρων ανάμεσα στον ανατολικό και τον δυτικό βραχίονα. Στον ανατολικό πυργίσκο θα δείτε τον παλιό ναυτικό φάρο με εντοιχισμένη μαρμαρόπλακα αναμνηστική της ναυμαχίας του 1571. Κοντά είναι το Φετιχιέ Τζαμί που έκτισε ο Βαγιαζήτ Β΄ στο οποίο διοργανώνονται κατά καιρούς διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις (κυρίως εκθέσεις ζωγραφικής). Στη δυτική πλευρά του παλιού λιμανιού κρύβεται το Πάρκο Θερβάντες με τον ανδριάντα του Μιχαήλ Θερβάντες. Ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» πολέμησε γενναία στη ναυμαχία ως αξιωματικός του πολεμικού πλοίου «Μαρκησία» και μία εχθρική οβίδα τον τραυμάτισε σοβαρά στο αριστερό του χέρι. Χαρακτήρισε τη μάχη «το πιο δοξασμένο γεγονός που είδαν ποτέ ή θα δουν οι αιώνες».

Στο εσωτερικό του πάρκου υπάρχουν οι μαρμάρινες πλάκες- αφιερώματα στους μαχητές που πολέμησαν στη Ναυμαχία από τις πρεσβείες της Κροατίας, της Ισπανίας, τις πόλεις της Βενετίας και του Ρέγκενσμπουργκ (πόλη της Αυστρίας απ΄ όπου καταγόταν ο Δον Ζουάν).

Στον δυτικό βραχίονα δίπλα στα σιδερένια κανόνια βρίσκεται ο ανδριάντας του πυρπολητή Γιώργου Ανεμογιάννη, ο οποίος πέθανε το 1821 σε ηλικία 23 ετών.

Μπορεί το λιμάνι να κερδίζει τις εντυπώσεις, όμως δεν πρέπει να αγνοήσετε την πλατεία πίσω του με τα δύο τεράστια πλατάνια και την προτομή του Σουλιώτη στρατηγού Νότη Μπότσαρη. Το γωνιακό κτίριο με τα μπλε παράθυρα που θα δείτε στην ανατολική άκρη της πλατείας του λιμανιού ονομάζεται Ναυπακτία. Το ισόγειό του στεγάζει στις μέρες μας το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών από όπου μπορείτε να προμηθευθείτε πληροφοριακό υλικό για την περιήγησή σας στην πόλη.

Κοντά του η οδός Καναβού (παράλληλη των κεντρικών Λεωφόρων Τζαβέλλα και Μπότσαρη), παλαιότερα είχε το παρατσούκλι «Οδός Μεζεδίων» λόγω των εξαιρετικών μεζεδοπωλείων που υπήρχαν στην περιοχή. Στις ημέρες μας είναι γεμάτη μπαρ, καφετέριες και εμπορικά καταστήματα. Στο τέλος της θα βγείτε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Τα εξωτερικά τείχη του λιμανιού θα τα θαυμάσετε περπατώντας στις παραλίες του Γρίμποβου και της Ψανής. Και οι δύο ενδείκνυνται για περπάτημα ενώ ιδιαίτερα το καλοκαίρι γεμίζουν από κόσμο. Αν ταξιδεύετε με παιδιά να ξέρετε πως εδώ υπάρχουν παιδικές χαρές, αν και οι μικροί ταξιδιώτες θα απολαύσουν το παιχνίδι στις τεράστιες βοτσαλωτές παραλίες.

info

Στη «μάχη» για την κατάκτηση του Κάστρου είναι σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα στρατοπεδεύσετε στο σημείο όπου βρίσκονται οι καφετέριες και έχει εκπληκτική θέα στην πόλη της Ναυπάκτου, την Ψανή, το Γρίμποβο, τον Κορινθιακό Κόλπο, τις ακτές της Πελοποννήσου, τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου