Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε καλή αρχή την κατ΄ιδίαν συνάντησή του τη Δευτέρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο την άμβλυνση της έντασης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας.

«Πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή. Μια πολύ καλή αρχή για όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο τέλος αυτής της συνάντησης που διήρκησε πάνω από δύο ώρες μέσα σε ένα σαλόνι του προεδρικού μεγάρου στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Οι δύο ηγέτες υποδέχτηκαν στη συνέχεια τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους για διευρυμένες συνομιλίες.

ωρίτερα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, αναφερόμενος στην διάρκεια της τετ-α-τετ συνομιλίας Πούτιν –Τραμπ, δήλωσε ότι από ρωσικής πλευράς δεν είχαν τεθεί οποιοιδήποτε περιορισμοί όσον αφορά στην διάρκεια των συνομιλιών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Ελσίνκι την ιστορική συνάντηση κορυφής με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη» σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου συναντήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο της φινλανδικής πρωτεύουσας που έχει μακρά παράδοση φιλοξενίας συναντήσεων κορυφής Ανατολής-Δύσης.

«Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ», «έχει έρθει ο καιρός να μιλήσουμε εις βάθος για τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ ο Τραμπ εξέφραζε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη σχέση». «Έλεγα, και είμαι σίγουρος ότι το έχετε ακούσει στη διάρκεια των χρόνων πως το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», είπε ο Τραμπ καθισμένος δίπλα στον Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Στο πρόγραμμα: μία συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μόνο με τους διερμηνείς τους, ένα γεύμα εργασίας με τις ομάδες τους και μια κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο απρόβλεπτος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο εδώ και 18 μήνες, δηλώνει ότι ελπίδα του είναι να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση με τον πρώην πράκτορα της KGB, που κρατά τα ηνία στη Ρωσία από το 2010.

Λίγο πριν από την πρώτη χειραψία, έδωσε τον τόνο με ένα tweet όπου απέδιδε τις κακές σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας σε… «βλακεία ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών» και στο «κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολύσει, όπως υποστηρίζει, το FBI που ερευνά ενδεχόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το μήνυμα προκάλεσε την ικανοποίηση της Μόσχας. «Συμφωνούμε», ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Και διαδηλώσεις

Ήταν μια από τις πιο ασυνήθιστες και ευφάνταστες διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: πολλές δεκάδες «έγκυες Τραμπ», ντυμένες στα ροζ, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Ελσίνκι, για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα των αμβλώσεων.

Οι διαδηλώτριες κατήγγειλαν τον αποκαλούμενο «κανόνα της φίμωσης» των μη κυβερνητικών οργανισμών, τον οποία επανέφερε ο Τραμπ το 2017. Ο κανόνας αυτός υποχρεώνει τα μη κυβερνητικά ιδρύματα που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση να μην πραγματοποιούν αμβλώσεις, ούτε «να προωθούν την άμβλωση ως μέθοδο οικογενειακού προγραμματισμού στο εξωτερικό».

Ο κανόνας αυτός δεν επηρεάζει τις υπηρεσίες που προσφέρονται εντός των ΗΠΑ στις γυναίκες, αλλά έχει επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου λειτουργούν αυτές οι οργανώσεις και όπου οι πόροι και οι ιατρικές εγκαταστάσεις είναι ήδη περιορισμένοι.

Οι γυναίκες που διαδήλωσαν σήμερα στο Ελσίνκι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, φορούσαν μάσκες του Τραμπ και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Ο κανόνας της φίμωσης σκοτώνει τις γυναίκες» και «Εμένα με νοιάζει, εσένα;».