Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την έναρξη της συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι ότι είναι καιρός να μιλήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι θα πρέπει να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα.

«Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή» είπε, ο Πούτιν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη» σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη της ιστορικής συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι.

«Νομίζω πως θα έχουμε στο τέλος μια έκτακτη σχέση (…) Το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», είπε καθισμένος πλάι στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Το Tweet πριν τη συνάντηση

Λίγη ώρα πριν από την πρώτη χειραψία, έδωσε τον τόνο με το πρωινό του tweet: «Οι σχέσεις μας με την Ρωσία δεν ήταν ΠΟΤΕ τόσο άσχημες εξαιτίας της βλακείας ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και, τώρα, του κυνηγιού μαγισσών», όπως αποκαλεί την έρευνα για την ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 που τον έφεραν στον Λευκό Οίκο.

Από τη Συρία μέχρι την Κριμαία, διπλωμάτες και αναλυτές φοβούνται τις υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει προς το Κρεμλίνο, σκοπίμως ή όχι.