Αντιμέτωπος εδώ και εβδομάδες με σφοδρές επικρίσεις για την πολιτική του χωρισμού των οικογενειών μεταναστών, ο Λευκός Οίκος άδραξε την ευκαιρία, με αφορμή τη φωτογραφία μικρού κοριτσιού από την Ονδούρα που έκλαιγε με αναφιλητά στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, για να κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς και τα μέσα ενημέρωσης ότι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την εν λόγω φωτογραφία για να προωθήσουν την ατζέντα τους στο θέμα της μετανάστευσης.

Η φωτογραφία, την οποία τράβηξε αυτό τον μήνα ο φωτορεπόρτερ Τζον Μουρ του Getty Images, σε κέντρο κράτησης στα σύνορα, πρωταγωνίστησε στην κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης για το θέμα του χωρισμού των οικογενειών μεταναστών.

Δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά, μεταξύ αυτών το Time και η Washington Post, δημοσίευσαν τη φωτογραφία. Πολλοί αντιλήφθηκαν σε αυτήν ένα κορίτσι που έκλαιγε καθώς το χώριζαν από τη μητέρα του, και το στιγμιότυπο συνέβαλε στην αύξηση της οργής εντός των ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό.

Η λεζάντα

Στη λεζάντα της φωτογραφίας, που τραβήχτηκε την 12η Ιουνίου στη μεθοριακή πόλη Μακάλεν, στο Τέξας, το Getty περιέγραψε ότι 2χρονο κοριτσάκι από την Ονδούρα, αιτούσα άσυλο, κλαίει ενώ οι αρχές πραγματοποιούν έλεγχο στη μητέρα της και τη συλλαμβάνουν. Στη λεζάντα αναφέρεται ότι η σύλληψη θα μπορούσε να οδηγήσει στον πιθανό χωρισμό τους, όχι ότι αυτό συνέβη.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε την Παρασκευή ότι η μητέρα και το παιδί δεν έχουν χωριστεί, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς και τα μέσα ενημέρωσης ότι εκμεταλλεύτηκαν το εν λόγω φωτογραφικό στιγμιότυπο.

«Είναι επαίσχυντο που οι Δημοκρατικοί και τα μέσα ενημέρωσης εκμεταλλεύτηκαν τη φωτογραφία μικρού κοριτσιού για να προωθήσουν την ατζέντα τους. Το παιδί δεν χωρίστηκε από τη μητέρα του. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για «χωρισμό» από τα πραγματικά γεγονότα. Οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να ταχθούν στο πλευρό του προέδρου και να διορθώσουν το ελλιπές μεταναστευτικό μας σύστημα» ήταν το tweet που έγραψε.

Σε άρθρο, η Washington Post επικαλέστηκε τον Μουρ να λέει ότι αφού τράβηξε τη φωτογραφία, φοβήθηκε πως το παιδί και η μητέρα της ενδεχομένως θα χωρίζονταν, ωστόσο δεν γνώριζε τι συνέβη.

Το κοριτσάκι με τον Τραμπ

Για το εξώφυλλό του αυτή την εβδομάδα (κάτω), με τίτλο «Καλώς ήλθες στην Αμερική» το περιοδικό Time έκοψε τη φωτογραφία για να φαίνεται μονάχα το κοριτσάκι, αντιπαραβάλλοντάς το με φωτογραφία του Τραμπ, σαν εκείνος να το κοιτάζει προς τα κάτω.

Και η διόρθωση

Την Παρασκευή, το Time δημοσίευσε διόρθωση στην οποία τονίζεται:

«Στην αρχική εκδοχή αυτής της ιστορίας έγινε λάθος αναφορά για το τι συνέβη στο κορίτσι στη φωτογραφία αφού απομακρύνθηκε από το σημείο. Το παιδί δεν απομακρύνθηκε από συνοριοφύλακες, ουρλιάζοντας. Η μητέρα της την πήρε και οι δυο τους μεταφέρθηκαν μαζί σε άλλο σημείο».