Διμερείς συμφωνίες με ευρωπαίους εταίρους για το ζήτημα της επαναπροώθησης μεταναστών θα επιδιώξει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αποδεχόμενη τη διορία δύο εβδομάδων που της δόθηκε από τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών και αρχηγού των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ.

Μετά την Σύνοδο η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου, δήλωσε η Α.Μέρκελ: «Δεν υπάρχει αυτοματισμός», τόνισε – ωστόσο την ίδια ώρα ο κ. Ζεεχόφερ υπογράμμισε ότι, εάν δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τις αρχές Ιουλίου, θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις ατόμων που εμπίπτουν στις προβλέψεις του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, που ανήκει στην Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας, έδωσε τελεσίγραφο στην Άνγκελα Μέρκελ δίνοντας της διορία μέχρι τον τέλος του Ιουνίου ώστε να σταματήσει η είσοδος προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) η ηγεσία της CSU αποφάσισε κατά την σημερινή της συνεδρίαση ότι οι μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επαναπροωθούνται σε αυτές αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εβδομάδα των παθών» για την Μέρκελ

Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι δύσκολη για τη Ανγκελα Μέρκελ, καθώς το CSU επιθυμεί ακριβώς αυτό που απορρίπτει η Ιταλία, η οποία ως μία από τις βασικές χώρες εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ ζητεί περισσότερη αλληλεγγύη από την Ένωση.

Μάλιστα η γερμανίδα καγκελάριος συναντάται σήμερα Δευτέρα με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ενώ αύριο Τρίτη θα συνομιλήσει με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε ένα εκρηκτικό σκηνικό στην Ευρώπη, μετά την ένταση με το πλοίο Aquarius.

Εξάλλου δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών που τους αφορά περισσότερο το ζήτημα της μετανάστευσης πριν το τέλος του μήνα.

Η κ. Μέρκελ δέχεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση καθώς η δημοτικότητά της μειώνεται, ενώ αντίθετα η ακροδεξιά φαίνεται να σημειώνει αύξηση στις δημοσκοπήσεις.