Η προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία δεν τελείωσε στην πραγματικότητα ποτέ και προδιαγράφεται πολύ σκληρή, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές. «Il palazzo contre la piazza» («τα παλάτια της εξουσίας κατά του δρόμου»: αυτό θα είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Ηδη, ο αρχηγός της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι έδωσε τον τόνο σε συγκέντρωση, αργά το βράδυ της Κυριακής: «Εάν ένας υπουργός ενοχλεί τις ισχυρές εξουσίες που μας κατέσφαξαν, αυτό σημαίνει ότι είναι καλός υπουργός».

Ο Πάολο Σαβόνα, 81 ετών, υποστηρίχθηκε με μεγάλη επιμονή από τον Σαλβίνι, ο οποίος προτίμησε να ρισκάρει την πρόκληση θεσμικής κρίσης με τον πρόεδρο της χώρας παρά να υποχωρήσει.

«Μείνετε στο πλευρό μας, έχουν εναντίον μας ανθρώπους στους επάνω ορόφους, αλλά και πολλούς άλλους που μας υποστηρίζουν», είπε ο Ντι Μάιο, επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Το κλίμα που διαμορφώνεται δεν καθησυχάζει τις αγορές, εξαιρετικά νευρικές ήδη από την περασμένη εβδομάδα.

Την Παρασκευή, το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με νέα πτώση 1,54%. Το spread έφθασε κατά τη διάρκεια της ημέρας τις 217 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013, για να κλείσει στις 206 μονάδες.