Τη δεύτερη θέση του Α΄ ομίλου κατέλαβε η εθνική πόλο γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βαρκελόνης, καθώς στο κρίσιμο τελευταίο παιχνίδι της στην Α΄ φάση της διοργάνωσης ηττήθηκε με 8-7 από την Ολλανδία.

Η ελληνική ομάδα έχασε μεγάλη ευκαιρία να τερματίσει στην κορυφή του ομίλου και ουσιαστικά να εξασφαλίσει την πρόκριση στην τετράδα (αφού θα αντιμετώπιζε στον προημιτελικό τη σαφώς υποδεέστερη Γερμανία), ενώ τώρα θα χρειαστεί να ξεπεράσει στον προημιτελικό της Δευτέρας (23/7) τη Ρωσία, η οποία ηττήθηκε 12-11 από την Ισπανία και πήρε την τρίτη θέση στον Β’ όμιλο.

Οι άμυνες είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρώτο μισό του αγώνα, με την εθνική να δέχεται στο ξεκίνημα ένα γκολ σε κόντρα, αλλά στη συνέχεια να κάνει εξαιρετική δουλειά στα μετόπισθεν και να κρατάει τις Ολλανδές «άσφαιρες» για 14,5 αγωνιστικά λεπτά. Στο ίδιο διάστημα, όμως, οι διεθνείς είχαν προβλήματα απέναντι στην κλειστή άμυνα των «οράνιε», την οποία κατάφεραν να «σπάσουν» μία φορά στα ίσια με τη Χυδηριώτη και μία σε παίκτρια παραπάνω (σε τέσσερις προσπάθειες) με την Ελευθερία Πλευρίτου. Στα 26΄΄ πριν τη λήξη του δεύτερου οκταλέπτου, η Ντάγκμαρ Χένεε αξιοποίησε για πρώτη φορά μία κερδισμένη αποβολή και ισοφάρισε σε 2-2, που ήταν το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Το ματς «άνοιξε» στην τρίτη περίοδο, γεγονός που φάνηκε να ευνοεί την Ολλανδία, η οποία πήρε δύο φορές προβάδισμα (3-2 και 4-3). Σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, η Χρυσή Διαμαντοπούλου έκανε μεγάλη απόκρουση σε εξ επαφής σουτ της Κούλχαας με παίκτρια παραπάνω, αμέσως μετά η εθνική κέρδισε αποβολή και η Τσουκαλά ισοφάρισε, 1΄45΄΄ πριν το τέλος του τρίτου οκταλέπτου. Αυτές οι διαδοχικές φάσεις άλλαξαν την ψυχολογία του ματς και ακριβώς στην εκπνοή της περιόδου η Ασημάκη κατάφερε για πρώτη φορά να γυρίσει προς το τέρμα και κέρδισε πέναλτι από τη Ρόγκε. Η Αβραμίδου ευστόχησε από τα 5μ. και έδωσε προβάδισμα με 5-4 στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Οι «οράνιε» είχαν ως εκείνο το σημείο 2/6 με παίκτρια παραπάνω, όμως μέσα σε ενάμισι λεπτό η μέχρι πρότινος παίκτρια της Βουλιαγμένης, Ιλσε Κούλχαας, «σκότωσε» την ελληνική ομάδα, σκοράροντας τρεις φορές σε ισάριθμες αποβολές που χρεώθηκαν οι παίκτριες του Γιώργου Μορφέση (ενδιάμεσα είχε σκοράρει η Τσουκαλά για το 6-5). Η εθνική είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει με παίκτρια παραπάνω, αλλά το σουτ της Αβραμίδου σταμάτησε στο δοκάρι, και η Σέβενιχ αξιοποίησε και πάλι το αριθμητικό πλεονέκτημα για το 8-6. Η Ασημάκη σκόραρε από τα 2μ. (1΄24΄΄ πριν τη λήξη) και έδωσε ελπίδες στην εθνική, η Ολλανδία κέρδισε ακόμη μία αποβολή, αλλά η Διαμαντοπούλου αυτή τη φορά σταμάτησε την Κούλχαας και οι ελληνίδες παίκτριες είχαν μία ύστατη ευκαιρία, καθώς τους αρκούσε η ισοπαλία για να πάρουν την πρώτη θέση. Η τελευταία επίθεση δεν οργανώθηκε σωστά και το σουτ της Αβραμίδου από δύσκολη θέση κατέληξε στο δοκάρι, «σφραγίζοντας» τη νίκη των «οράνιε».

Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Μέγκενς (κόντρα), 1-1 Χυδηριώτη (περιφέρεια), 2-1 Ελευθ. Πλευρίτου (π.π.), 2-2 Χένεε (π.π.), 2-3 Χένεε (π.π.), 3-3 Αβραμίδου (περιφέρεια), 3-4 Σέβενιχ (φουνταριστός), 4-4 Τσουκαλά (π.π.), 5-4 Αβραμίδου (πέναλτι), 5-5 Κούλχαας (π.π.), 6-5 Τσουκαλά (περιφέρεια), 6-6 Κούλχαας (π.π.), 6-7 Κούλχαας (π.π.), 6-8 Σέβενιχ (π.π.), 7-8 Ασημάκη (φουνταριστός).

Η εθνική είχε 2/7 με παίκτρια παραπάνω, 1/1 πέναλτι, 3 γκολ από την περιφέρεια και 1 από θέση φουνταριστού.

Η Ολλανδία είχε 6/11 με παίκτρια παραπάνω, 1 γκολ από θέση φουνταριστού και 1 στην κόντρα.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν η Χυδηριώτη, 4΄47΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα, και η Ελευθερία Πλευρίτου, ένα λεπτό πριν το τέλος.

ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Χρ. Διαμαντοπούλου, Τσουκαλά 2, Β. Διαμαντοπούλου, Ελευθεριάδου, Μαργ. Πλευρίτου, Αβραμίδου 2, Ασημάκη 1, Χυδηριώτη 1, Πάτρα, Πρωτοπαπά, Ελευθ. Πλευρίτου 1, Ξενάκη, Σταματοπούλου

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Αρνο Χάβενγκα): Ααρτς, Μέγκενς 1, Χένεε 2, Φαν ντερ Σλόοτ, Βόλφες, Στόμπχορστ, Ρόγκε, Σέβενιχ 2, Γιούστρα, Κούλχαας 3, Φόορφελτ, Σλέεκινγκ, Βίλεμζ