Ζήτησε την συζήτηση -και τώρα θα την έχει. Ήδη από το Σαββατοκύριακο, η Φώφη Γεννηματά και το επιτελείο της ετοιμάζεται για την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Το σύνθημα για «εκλογές τώρα» αναμένεται να κυριαρχήσει, με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής να βασίζει το σκεπτικό της στο ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει την λαϊκή νομιμοποίηση να διαπραγματευθεί την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Η «βαριά κληρονομιά» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη δημόσια ζωή, καθώς και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα κεντροαριστερά στελέχη, δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο για την μετέπειτα πορεία της χώρας, δημιουργούν μια εικόνα για την χώρα που δεν διευκολύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Η επίθεση της Γεννηματά, όμως, θα είναι διπλή, καθώς θα επιχειρήσει να φέρει προ των ευθυνών του και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως η ΝΔ «παρακολουθεί αμήχανα» την κυβέρνηση, συμβιβάζεται με το να εφαρμόσει όσα συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και «επαναλαμβάνει τις ανευθυνότητες του πρόσφατου παρελθόντος». Στόχος της Γεννηματά, βέβαια, από την πρώτη στιγμή, ήταν να παρουσιάσει και το σχέδιο του νέου φορέα για την έξοδο από την κρίση, με εθνική γραμμή επικεντρωμένη στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στο κοινωνικό κράτος -ένα σχέδιο που αποτελεί την βάση μιας ενδεχόμενης προγραμματικής συμφωνίας για μετεκλογική συνεργασία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την άλλη, μπορεί να μην συμφωνεί στο αίτημα για κάλπες, όμως οι μεταξύ τους συνεννοήσεις, οι οποίες λειτούργησαν πυροσβεστικά, είχαν ως αποτέλεσμα μια συμβιβαστική φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής του Ποταμιού μπορεί να κάνει λόγο για πολιτική αλλαγή, χωρίς αναφορά σε εκλογές.

Παράλληλα, με ένα ηχηρό κάλεσμα εναντίον της βίας, σύσσωμη η Κεντροαριστερά βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη. Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, ανάμεσά τους ο εκπρόσωπος τύπου Παύλος Χρηστίδης και ο βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, βρέθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας για να καταδικάσουν τον ξυλοδαρμό του Μπουτάρη -ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης ταξίδεψε μέχρι την Θεσσαλονίκη για να βρεθεί στο πλευρό του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Με αφορμή, μάλιστα, τις δηλώσεις Τσίπρα, με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής επιτέθηκε στον πρωθυπουργό: «Ξέχασε τις εποχές που διαγκωνιζόταν με τη ΝΔ στον λαϊκισμό και στα αντιμνημονιακά συνθήματα; Να του θυμίσουμε ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστατούσε σε επιθέσεις και στις πλατείες των αγανακτισμένων αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή; Φθάνει πια με την υποκρισία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.