Με την ελληνική Δικαιοσύνη, και κατ’ επέκταση με την Ελλάδα, τα βάζουν τώρα οι Τούρκοι, βγάζοντας οργισμένες ανακοινώσεις για τους Τούρκους αξιωματικούς που ήρθαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα.

«Άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να επιβληθούν αυστηροί περιοριστικοί όροι σε έναν από τους οκτώ Τούρκους.

«Συνεχίζεται η αποφασιστικότητα μας στο θέμα της έκδοσης των δραπετών πραξικοπηματιών και της εκδίκασής τους στη χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον τούρκο αξιωματικό, για τον οποίο η ελληνική πολιτεία είχε ασκήσει ένδικο μέσο, όταν του χορηγήθηκε άσυλο από την αρμόδια επιτροπή.

Οι προκλητικές δηλώσεις όμως δεν έμειναν σε επίπεδο υπουργείου.Σειρά είχε ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ασφαλές καταφύγιο για τους εχθρούς της Τουρκίας,προσθέτοντας ότι η στάση της χώρας μας απέναντι σε άτομα που η Άγκυρα αντιμετωπίζει ως οπαδούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 πλήττει τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Είναι απαράδεκτο όσοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος να προστατεύονται από την Ελλάδα» τόνισε, καλώντας να αντιμετωπίσουμε τα μέλη του FETO (την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν)ως «εχθρό», όπως και η Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι ένας γείτονας και μια φιλική χώρα στην Τουρκία. Πιστεύουμε ότι ο εχθρός μας πρέπει να θεωρηθεί και εχθρός της Ελλάδας» σημείωσε, προσθέτοντας πως «ηΕλλάδα πρέπει να συμπεριφερθεί σύμφωνα με αυτό», σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Οι Ελληνες στρατιωτικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση ανησυχούν από μια νέα σύνδεση που θα θελήσουν να κάνουν οι Τούρκοι με την υπόθεση των ελλήνων στρατιωτικών που είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Αγκυρα θα επικαλεστεί την απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να δικαιολογήσει μια παράταση της κράτησης των Κούκλατζη και Μητρετώδη.

Παρά το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο χθες υπερψήφισε ένα πολύ σκληρό κείμενο με το οποίο ζητείται από τον Ερντογάν να απελευθερώσει τους έλληνες στρατιωτικούς, εντούτοις στην Αγκυρα δε φαίνεται να κάνουν κινήσεις επίσπευσης της διαδικασίας.

Κάτι που ενδεχομένως να συνδέεται και με τις πρόωρες εκλογές καθώς μια κίνηση καλής θέλησης από την τουρκική κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εκτιμά η Αγκυρα ότι θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στο «σκληρό» προφίλ του διδύμου Ερντογάν – Μπαχτσελί.