Με τον παραδοσιακό τρόπο των παρελάσεων και των πανηγυρικων εορτασμών γιόρτασαν και φέτος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου την επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974 και τον πρώτο Αττίλα.

Οι εορτασμοί στο ψευδοκράτος ξεκίνησαν μετην ολονύκτια εκδήλωση στην παραλία στο Πέντε Μίλι, όπου άρχισε η τουρκική εισβολή με την απόβαση των τουρκικών δυνάμεων το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής έγινε η στρατιωτική παρέλαση, παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, εκπροσώπων την τουρκική Εθνοσυνέλευσης, της τ/κ πολιτικής ηγεσίας, της ηγεσίας του κατοχικού στρατού και του Αρχηγού του τουρκικού ναυτικού.

Στην παρέλαση πήραν μέροςτεθωρακισμένα, τανκς, στρατιωτικά οχήματα, πυροσβεστικά, οχήματα της «αστυνομίας» και της «πολιτικής άμυνας» του ψευδοκράτους, ενώ παρέλασαν στρατιώτες, μαθητές και βετεράνοι. Στο τέλος της παρέλασης πέταξαν δύο «τουρκικά αστέρια», αεροπλάνα επίδειξης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τα οποία έκαναν και ακροβατικά αέρος στις 6 το απόγευμα στην Κερύνεια.

Με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης έγιναν οι ομιλίες του Μουσταφά Ακιντζί, και του Φ. Οκτάι.

Αισθάνομαι περηφάνεια που βρίσκομαι μαζί σας και σας μεταφέρω την αγάπη και τους χαιρετισμούς του Προέδρου μας, Ταγίπ Ερντγάν, άρχισε την ομιλία του ο Φουάτ Οκτάι. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην εισβολή χαρακτηρίζοντας την «ειρηνευτική επιχείρηση».

Όπως υποστήριξε ο τούρκος αντιπρόεδρος τοκοινό κράτος του ’60 διήρκησε μόνο 3 χρόνια, το σφετερίστηκαν – όπως ισχυρίστηκε – μετά οι Ε/κ και οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού συνεχίζονται εδώ και μισό αιώνα με την Τουρκία και την τ/κ πλευρά να προσπαθούν κάθε φορά με καλή πρόθεση και ειλικρίνεια για μια δίκαιη, μόνη και βιώσιμη βάση λύσης. Αυτό, είπε, το απέδειξαν και το 2004 με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

Το μήνυμα Ερντογάν

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οι Τουρκοκύπριοι να είναι θύματα της μη λύσης στο Κυπριακό, ήταν το μήνυμα του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε για πολλωστή φορά ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει το ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο«η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε πεδίο ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας θα έχει μεγάλη συμβολή στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», εννοώντας φυσικά σύμφωνα με τα τουρκικά συμφέροντα προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσει να στηρίζει τον δρόμο που θα πορευτεί τη «ΤΔΒΚ» και θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ειρήνη, την ελευθερία και τη σταθερότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για το Κυπριακό, ο Ρ. Ερντογάν υποστήριξε ότι οι τουρκοκύπριοι απέδειξαν με κάθε ευκαιρία ότι σε όλη την ιστορία τη δέσμευσή τους για ειρήνη και λύση στο νησί και παρά τους άδικους και παράνομους περιορισμούς στους οποίους έμειναν εκτεθειμένοι απέδειξαν πολλές φορές ότι έχουν τη θέληση να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο. «Τον τελευταίο μισό αιώνα συνεργαζόμενοι προσπαθούμε για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό. Ωστόσο ακόμη και αν ο ‘Τ/Κ λαός’ και η μητέρα πατρίδα Τουρκία έκανε δεόντως ό,τι της αναλογούσε επί αυτού, δυστυχώς εξαιτίας της στάσης της Ε/κ πλευράς η οποία με επιμονή δεν προσεγγίζει για την ίδρυση ενός νέου συναιτερισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας με τους Τ/Κ δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και μάς διαδικασίας διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και δεκάδες χρόνια», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σειρήνες ήχησαν στις 5:30 στην ελεύθερη Κύπρο

Στην ελεύθερη Κύπρο όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα στις 5:30 το πρωί ήχησαν οι σειρήνες, την ίδια ώρα, που ο τουρκικός στρατός αποβιβάστηκε στις ακτές της Κερύνειας, πέντε ημέρες μετά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο ενώ στις 8πμ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου Νοράτλας, παρόμοιου με αυτό που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά στον Τύμβο.

Στη συνέχεια θα τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης το επίσημο μνημόσυνο για όλους έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή και ακολούθησε παράκληση για την απελευθέρωση του νησιού και για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Το βράδυ της Παρασκευής όπως κάθε χρόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι κύριος ομιλητής σε εκδήλωση Μνήμης για τις Μαύρες Επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο.