Η Ζ ΜΑΚ, Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, δημιουργήθηκε μετά την κρίση των Ιμίων το 1996. Αφότου έγινε απόβαση Τούρκων κομάντο σε ελληνικό έδαφος, κατέστη φανερή η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εξεζητημένο σώμα ειδικών δυνάμεων, που να μπορεί να ανταπεξέρχεται σε τέτοιες απειλές και να είναι σε θέση άμεσα όχι μόνο να τις εμποδίζει αλλά και να επιφέρει καταλυτικό χτύπημα στον εχθρό, διαλύοντας την εμπροσθοφυλακή του.

Οι εικόνες από τον πρώτο καιρό που χτιζόταν η Ζ ΜΑΚ, ήταν εντυπωσιακές. Ελληνες καταδρομείς, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που βρίσκονταν την επίμαχη στιγμή στα Ιμια, σχεδίαζαν ασκήσεις ανορθόδοξου πολέμου, ρίχνοντας τόνους πυρομαχικών σε πεδία βολών, φέρνοντας εις πέρας εικονικές μάχες τις οποίες δεν είχαν κληθεί ποτέ έως τότε να αντιμετωπίσει σώμα ελληνικών ειδικών δυνάμεων.

Με εξοπλισμό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον αντίστοιχο άλλων προηγμένων στρατιωτικά χωρών, με πολύ ισχυρή δύναμη πυρός, και όπλα που δεν φαίνονται σε κάμερες και φωτογραφίες, η Ζ ΜΑΚ είναι η αφρόκρεμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ένας αντίπαλος που κανείς δεν θα ήθελε να βρει μπροστά του. Αυτό το τελευταίο, είναι και ένα απο τα πολλά πλεονεκτήματά της. Η Ζ ΜΑΚ κινείται στη σκιά αλλά χτυπά καταλυτικά χωρίς να αφήνει περιθώριο αντίδρασης.

Αμφίβιες καταδρομικές επιχειρήσεις, αγώνες σε κατοικημένους τόπους και βολές μάχης ταχείας αντίδρασης καθώς έρευνα – διάσωση φίλιου προσωπικού περιελάμβανε η συνεκπαίδευση προσωπικού της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών, με προσωπικό ειδικών δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου στην ευρύτερη χερσαία και θαλάσσια περιοχή Μεγάρων – Ν. Περάμου Αττικής.

Οι εικόνες από την άσκηση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ από τη δράση των καταδρομέων σε στεριά και θάλασσα είναι εντυπωσιακές.