Σύσσωμη η αντιπολίτευση στον δήμο Θεσσαλονίκης καταδίκασε την σωματική και λεκτική επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε πως θα πρέπει να «ενωθούν οι φωνές και κυρίως να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μηδενική ανοχή στη βία, από όπου κι αν προέρχεται. Γιατί δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Γιατί η βία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο».

Ο κ. Καλαφάτης χαρακτήρισε «θλιβερό» το θέαμα της επίθεσης σε βάρος του δημάρχου, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι στη δήλωσή του ο κ. πρωθυπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι η επίθεση δεν προερχόταν από αγανακτισμένους ή κάποιο συγκεκριμένο πλήθος. Δεν δικαιολογείται καμία μομφή. Ακόμη και αν προέρχεται από αγανακτισμένους που πράγματι μπορεί να υπάρχουν. Καταδικάζουμε την υποκρισία όλων αυτών που σιωπούσαν και ανέχονταν παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν».

«Είμαι σίγουρος ότι όλοι δεχόμαστε πως γι αυτό το γεγονός δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Κανένα άλλοθι που να βασίζεται σε ρητορική και συμπεριφορές που θα μπορούν να εκληφθούν ως προκλητικές», είπε ο κ. Καλαφάτης, ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία, στην επίθεση αγνώστων στο βουλευτικό του γραφείο.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου, υπογράμμισε πως οι παρατάξεις στέκονται στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη, ενώ συνεχάρη και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, για τη στάση της. «Ένα μεγάλο μπράβο στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που στάθηκε δίπλα του και απέδειξε ότι φοράει παντελόνια. Προφανώς όλος ο δημοκρατικός κόσμος και όλο το πολιτικό φάσμα καταδικάζει απερίφραστα αυτή την άνανδρη επίθεση».

Ο Γιάννης Δελής από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», στην τοποθέτησή του ανέφερε πως «τέτοιες ενέργειες απαράδεκτες, τραμπούκικες, φασιστικές σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους συλλόγους και τις ενώσεις των ποντίων. Δεν εκφράζουν το δημοκρατικό λαό τούτης της πόλης. Τέτοιες επιθέσεις είναι καταδικασμένες ιστορικά στη συνείδηση του λαού αυτής της πόλης».

Τον αποτροπιασμό της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση» εξέφρασε η επικεφαλής, Μόνικα Αϊβάζογλου, προσθέτοντας πως είναι «μια απροκάλυπτη επίθεση στη δημοκρατία» και πως «πρέπει όλοι να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε ανοσία στο δηλητήριο».

Ο Κωνσταντής Σεβρής εκ μέρους της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» καταδίκασε το περιστατικό τονίζοντας πως «αμαύρωσε τη φετινή επέτειο και παρείχε άλλοθι στους αμφισβητίες της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ό,τι και να είπε ο Γιάννης Μπουτάρης δεν μπορεί να δικαιολογεί βίαιες πρακτικές από έναν όχλο προς έναν άνθρωπο χωρίς προστασία».

Παρών στη συνεδρίαση ο Σταύρος Θεοδωράκης

Στην ανάγκη δημιουργίας κοινού πολιτικού μετώπου κατά της βίας στάθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, μετά την επίθεση που δέχτηκε στον Λευκό Πύργο.

«Να μη μείνουμε στα αυτονόητα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρός Έλληνας που επικροτεί τα όσα συνέβησαν στη σκιά του Λευκού Πύργου. Το θέμα όμως είναι να προχωρήσουμε και λίγο παραπάνω. Να δείξουμε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όλους αυτούς που εκφράζουν τη βία, αλλά και εκείνους που ετοιμάζουν αυτούς που εκφράζουν τη βία. Είναι μια μεγάλη και δύσκολη πορεία, γιατί το συνηθισμένο είναι να είμαστε όλοι εναντίον της βίας των άλλων. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε τη βία από την ελληνική κοινωνία και σ’ αυτή την πράξη πρέπει με σοβαρότητα να ‘σκύψουν’ όλες οι πολιτικές δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Πρόσθεσε δε πως «ο διχασμός είναι μια παλιά υπόθεση που δεν μπορεί να ‘ξαναφυτρώνει’ στη χώρα και βέβαια στη Θεσσαλονίκη».

Το ΠΣ Κεντρικής Μακεδονίας καταδίκασε την επίθεση

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας απασχόλησε το θέμα της επίθεσης κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. «Καταδικάζουμε κάθε μορφής βία», τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Παναγιώτης Σπυρόπουλος, μετά την παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρη Μούρνου για το θέμα με το αίτημα να τοποθετηθούν οι παρατάξεις. Ο ίδιος ο κ. Μούρνος ανέφερε συγκεκριμένα: «καθ΄ αυτό το περιστατικό υπερβαίνει το θέμα της προσωπικής επίθεσης κατά του δημάρχου, με τις απόψεις του οποίου πολλοί διαφωνούν – και εγώ – αλλά είναι θέμα ουσίας, δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου».

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, τόνισε για το θέμα: «όταν είδα την εικόνα πρέπει να ήμουν μία από τους πολλούς που έβλεπα έναν ανήμπορο ηλικιωμένο – όσο και νάναι δήμαρχος – και με πόνεσε η καρδιά. Δεν μας περιποιεί τιμή αυτό το θέαμα αλλά πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί». «Όταν λοιπόν διοικείς θα πρέπει να είσαι προσεκτικός» πρόσθεσε.

Ο Στέλιος Βαλιάνος, από την παράταξη «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», δήλωσε ότι η παράταξή του καταδικάζει κάθε πράξη και κάθε μορφή βίας, λεκτική ή σωματική, και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υποκαθίσταται ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων και τα επιχειρήματα με επιθέσεις τέτοιου είδους».

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», έκανε λόγο για «ενέργεια ενός οργανωμένου σχεδίου ενάντια στον κ. Δήμαρχο», και πρόσθεσε ότι «η ενέργεια που έγινε δεν απεικονίζει, ούτε και αντιστοιχεί, ούτε και έχει καμία σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία, με το σύνολο του ποντιακού ελληνισμού».

Ο Βασίλης Ρέβας, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καταδίκασε την επίθεση σε βάρος του δημάρχου και πρόσθεσε: «πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι υπάρχουν φωνές σήμερα που επιχαίρουν με τέτοια γεγονότα».

Η Νιόβη Παυλίδου, από τους «Πολίτες Μπροστά», υπογράμμισε ότι τέτοιες σκηνές δεν έχουν θέση στη δημοκρατία και τόνισε ότι πρέπει να απεμπλακεί το γεγονός από τη μέρα της γενοκτονίας των Ποντίων. Ο Ζήσης Κλεισιάρης, από την «Ανταρσία», ανέφερε ότι η επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη «δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων που έζησε η Θεσσαλονίκη το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Εκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Αθήνας

Με την απουσία όλων των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης της Χρυσής Αυγής, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας συνεδρίασε τη Δευτέρα εκτάκτως και με ψήφισμα που ενέκρινε κατά πλειοψηφία καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη «φασιστική» όπως τονίζει, επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έξω από το Δημαρχείο ήταν δεκάδες πολίτες που εξέφραζαν τη συμπαράσταση τους, στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Στο ψήφισμα, το οποίο δεν στήριξε μόνο η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκφράζεται η αμέριστη συμπαράσταση προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τονίζεται ότι η επίθεση αυτή «αποτελεί κτύπημα στην αυτοδιοίκηση και απειλή για τη Δημοκρατία» ζητείται η σύλληψη των δραστών και ηθικών αυτουργών της επίθεσης ενώ υπογραμμίζεται ότι «λιντσάρισμα και Δημοκρατία είναι έννοιες ασυμβίβαστες».

Στην τοποθέτηση του, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου -όπου παρίστατο και εκπρόσωποι κομμάτων: από τη ΝΔ η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου και από το Κίνημα Αλλαγής ο βουλευτής Δημήτρης Παπαθεοδώρου- ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι «η βία, υπό τον μανδύα της «δυναμικής διεκδίκησης», νομιμοποιήθηκε μέσα στην καρδία της κρίσης. Εθνικιστικά και λαϊκίστικα ρεύματα, συναντήθηκαν με την ημιμάθεια και τη συνωμοσιολογία και βαφτίστηκαν «αντισυστημικά». Όπως είπε «φαινόμενα αντικοινοβουλευτισμού, που συγκεκριμενοποιούνται με προσωπικές επιθέσεις σε φορείς πολιτικών αξιωμάτων, συναντήθηκαν με τη δυσανεξία απέναντι σε αυτούς που μπορεί να έχουν μία διαφορετική γνώμη. Με αυτά ήρθε αντιμέτωπος ο Γιάννης Μπουτάρης».

Ο κ. Καμίνης ζήτησε να καταδικαστεί η βία «χωρίς περιφράσεις, χωρίς «ναι μεν αλλά», χωρίς αστερίσκους. Δεν είναι ανεκτή σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, σε μία δημοκρατία» είπε. Ο δήμαρχος Αθηναίων, ανέφερε επίσης ότι η «κοινωνία που τα χει κάπως χαμένα εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι φυσικό να προσπαθεί να βρει απελπισμένα ενόχους ανάμεσα στους αιρετούς άρχοντες». Και κατήγγειλε ότι «δυστυχώς, υπάρχει και στους κόλπους της πολιτικής ελίτ της χώρας μία μεγάλη κατηγορία που ποντάρει πάνω σε αυτό και κοιτάει να το εκμεταλλευτεί και να το κατευθύνει. Κερδίζει από το μίσος και τη διχόνοια». Σύμφωνα με τον ίδιο «η φασιστική επίθεση εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη δεν πρέπει επιδερμικά να ερμηνευθεί ως εκτροπή κάποιων λίγων φανατικών. Σηματοδοτεί έναν κίνδυνο για τη δημοκρατία και την ομαλότητα στη χώρα. Οι πολιτικές δυνάμεις, δεξιές και αριστερές, που με οποιοδήποτε τρόπο έχουν κατά καιρούς ανεχθεί τη βία ή έχουν σιωπήσει πρέπει να κάνουν γενναία αυτοκριτική. Ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ που στην περίοδο πριν από την άνοδό του στην εξουσία δεν καταδίκαζε απερίφραστα, όπως επιβάλλεται, τη βία εναντίον πολιτικών προσώπων» τόνισε.

Από την «Ανοιχτή Πόλη», η δημοτική σύμβουλος Στέλλα Πρωτονοταρίου, τόνισε ότι η επίθεση θύμισε το προδικτακτορικό παρακράτος με θύματα πολιτικούς, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να στιγματίζονται οι διαφορετικές απόψεις και ζήτησε την άμεση σύλληψη και καταδίκη των δραστών.

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο δημοτικός σύμβουλος, Στέλιος Λάμπρου, τόνισε ότι και η παράταξη του καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση αυτή. Επίσης δήλωσε ότι η παράταξη του, δεν συμφωνεί με το προτεινόμενο ψήφισμα διότι «το ιδεολογικό υπόβαθρο της τοποθέτησης του δημάρχου ήταν η θεωρία των δυο άκρων, που εμείς διαφωνούμε».

Από την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, σημείωσε ότι η επίθεση αυτή αποτελεί προειδοποίηση που έχει φτάσει η ακροδεξιά στη χώρα μας και στην Ευρώπη ενώ σημείωσε ότι «δεν ήταν τυχαία. Είχαν προηγηθεί τα εθνικιστικά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και επίθεση ενάντια σε συλλογικότητες που μένουν ατιμώρητες». Στη συνεδρίαση έλαβαν το λόγο και μίλησαν επίσης πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Καταδίκη της επίθεσης και από το ΔΣ Πειραιά

Με τον πιο απερίφραστο τρόπο καταδικάζει με ομόφωνο ψήφισμα του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, την επίθεση που δέχθηκαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Στο ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε μετά από ειδική συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ,εκφράζει επίσης την «έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι εξτρεμιστικά στοιχεία μετέτρεψαν μια εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε πεδίο διχασμού και βίας».Ακόμη υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί η διαφορετική γνώμη για οποιοδήποτε θέμα να γίνεται άλλοθι για άσκηση βίας και εξτρεμιστικών επιλογών».