Η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια αλλά και την «επόμενη μέρα», αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 10:50, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και η συνάντηση του μεταξύ άλλων με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπορεί να γίνει αντιληπτή σε αυτή τη συγκυρία ως κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της Επιτροπής στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, έπειτα από οκτώ χρόνια. Εξίσου όχι τυχαία φαίνεται να είναι και η επιλογή του κ. Γιούνκερ να έρθει στην Ελλάδα μόλις μία ημέρα πριν από το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής.

Εκεί δηλαδή όπου ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των σημερινών συνομιλιών αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας. Συζήτηση που γίνεται υπό το πρίσμα των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, η οποία -όπως επανειλημμένα έχει σημειώσει η Αθήνα – για δεύτερη συνεχή χρονιά υπεραποδίδει των στόχων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά τις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις και τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα.

Επίσης, αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα: της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας (την ώρα που η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά έρχεται πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ), της περαιτέρω αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και του «πακέτου Γιούνκερ», καθώς και της πορείας για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, που πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν εκ των θεσμών, όπως έχει τονίσει η κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ, στο παρελθόν έχει στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.

Τέταρτη αξιολόγηση

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί επί τάπητος η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα «κλείσει» και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Ιουλίου του 2017, καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο με αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών καταλαμβάνουν και οι πρωτοβουλίες για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές θέσεις που έχει επανειλημμένα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, για εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης, μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Πέραν της οικονομίας, στη συζήτηση Τσίπρα-Γιούνκερ αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων (Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια), των ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς και του προσφυγικού.

Νωρίτερα, στις 10:00, θα έχει προηγηθεί συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό και τις δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων. Το απόγευμα, στις 17:30, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.