«Χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν θα ολοκληρωθεί και το πακέτο για την επόμενη ημέρα,» σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Tύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής.

Τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί, παράλληλα μπλοκ χτίζονται, αλλά και δεν τηρoύνται οι προϋποθέσεις γα να πέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πάνω στο τραπέζι πριν την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα δεν αναμένεται, καθώς από τα 88 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, λίγα έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο, το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Μάιο αποτελεί πρόκληση, ωστόσο, παραμένει πιθανό. Σε κάθε περίπτωση, τελική συμφωνία πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι τον Ιούνιο, όπου αναμένονται και να ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν μου αρέσει όταν συζητούν για μετά τον Ιούνιο,» είπε.

Όσον αφορά την μικρή ιδέα που πήραν οι αξιωματούχοι της ΕΕ στο περασμένο Euro-Working Group όπου ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε το προσχέδιο αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, «δεν επρόκειτο για κάποιου είδους υψηλή παρουσίαση» καθώς αυτά που παρουσιάστηκαν δεν ήταν στην τελική τους μορφή. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης αναμένουν αυτή την Παρασκευή κανονική παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη Σόφια.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ενεργοποίηση του δικού του προγράμματος μετά τις 20 Αυγούστου, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν «διανοείται» την ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου αργότερα, χωρίς να τρέχει παράλληλα το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Τέλος σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat, δήλωσε πως “δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα υπάρξει επανάληψή του στα επόμενα έτη καθώς αυτό απαιτεί ακόμη πολύ τεχνική δουλειά” αποσυνδέοντας αυτό από τα ήδη συμφωνημένα μέτρα επί συντάξεων και αφορολόγητου. Η συμφωνία που προβλέπει την αντιστάθμιση αυτών των μέτρων με κοινωνικά αντίμετρα στην περίπτωση υπεραπόδοσης “έχει ήδη νομοθετηθεί,” είπε.